на живо

Валери Симеонов: Държавата няма да допусне ликвидирането на "Левски"

"Законът за хазарта ще насочи много сериозни финансови ресурси към спорта", каза бившият вицепремиер

Валери Симеонов: Държавата няма да допусне ликвидирането на "Левски"

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов е сигурен, че държавата няма да позволи футболен клуб "Левски" да бъде закрит по финансови причини. Това заяви той в кулоарите на парламента. 

Такива опасения се появиха сред "сините" фенове след повторното обсъждане на промените в Закона за хазарта. Те са по инициатива на Симеонов и предстои да бъдат гласувани. В тях се предвижда лотарийните игри да се организират единствено и само от държавата. Това ще засегне финансирането на "Левски", тъй като такава компания е един от основните спонсори на тима. Тя е собственост на Васил Божков.

Бизнесменът свика извънредна среща с фенове на "сините" в неделя, като се очаква днес (22 януари) да се състои още една. 

"Всяко от тези твърдения принадлежи на проверка. Не е ясно какъв е размерът на спонсорството по отношението на "Левски". Определено на думите на основния спонсор не мога да вярвам, тъй като има доста разминаване в цифрите, които той, както и неговите представители и глашатаи споменават. Защото се говори, че "Национална лотария" е внесла за 2017 г. 70 млн. лева такси. Справката на Комисията по хазарта е, че те са внесли 19,7 млн. лева. Сериозни разминавания. Така че, за мен, трябва да се постави под съмнение всяко изявление по въпроса за спонсорирането на "Левски" - дали е толкова значимо и дали то определя съществуването на отбора. Във всички случай обаче държавата не би трябвало и аз мисля, че няма да допусне ликвидирането на един отбор по финансови причини. Ако те сами си го направят, с техните резултати, това е проблем на всеки спортен клуб", заяви Симеонов.

Той е категоричен, че няма да оттегли предложението си, а новите промени ще насочат сериозен финансов ресурс към българския спорт.

"Юни месец 2018 г. внесох аналогичен проект. След цялото мислене законопроектът стана още по-прецизен, още по-взискателен и още по-полезен за държавата. Недейте очаквайте някой да премисли, особено пък аз. Това ще прекрати едно ограбване в областта на хазарта и ще насочи много сериозни финансови ресурси към спорта в България, към здравето на България", каза още той.