на живо

Въпреки ракетния удар: Гран при на Саудитска Арабия ще се проведе по план

Пилотите и ръководството на Формула 1 заседаваха повече от 4 часа

Reuters

Гран при на Саудитска Арабия във Формула 1 ще се проведе по план, въпреки нападението на петролохранилище на компания "Арамко", което доведе до огромни пожари в опасна близост до пистата в Джеда.

От ръководството на Формула 1 проведоха разговори, продължили над четири часа, с всички отбори и пилоти, които потвърдиха, че са съгласни състезанието да се проведе по програма в неделя.

"Формула 1 и ФИА потвърждават, че след дискусии с всички отбори и пилоти Гран при на Саудитска Арабия във Формула 1 за 2022 година ще се проведе, както е планирано", се казва в комюнике на ФИА.

Снимка: Reuters

"След инцидента в петък вечер в Джеда имаше голяма дискусия между всички заинтересовани страни, саудитските власти и агенциите по сигурност, които дадоха пълни и детайлни гаранции, че провеждането на състезанието е обезопасено", пише още в официалния документ.

Днес ще се проведат последните свободни тренировки, както и квалификациите за място на стартовата решетка.

В петък имаше атака по петролохранилище на компанията "Арамко", която е един от спонсорите на Формула 1, и се намира на по-малко от 20 километра от Джеда. Основната версия е ракетен удар, дело на бунтовници "хуси" от Йемен, които от доста време са в конфликт с властите на Саудитска Арабия.