на живо

Въпреки враждебната обстановка: Мирча Луческу поема "Динамо" Киев

Румънецът промени мнението си за 24 часа

Getty Images

Румънецът Мирча Луческу ще води отбора на "Динамо" Киев през новия сезон. Решението на навършващия днес 75 години специалист идва само 24 часа след изявлението му, че напуска клуба.

Луческу бе назначен за старши треньор на "Динамо" в средата на миналата седмица, но това отприщи огромна доза критики и недоволство от страна на привържениците на отбора, тъй като румънецът дълги години бе начело на най-големия враг на "Динамо" Киев  - "Шахтьор" Донец. Луческо помогна на клуба да се нареди сред най-силните в Европа, като от 2004 до 2016 г. спечели осем титли на Украйна, шест пъти вдигна купата на страната, а през сезон 2008/09 триумфира в Лига Европа.

Първоначално Луческу обяви: "За мен е невъзможно да водя отбора в такава враждебна среда". Само ден по-късно обаче бившият наставник на Румъния и Турция изпрати отворено писмо до президента на клуба Ихор Суркис, в което го уверява, че "заедно ще постигнем значими резултати, които радикално ще променят отношението към моето назначаване и бъдещата работа в клуба под мое ръководство".

Луческу заменя на треньорския пост в "Динамо" Олексий Михайличенко, който бе уволнен през миналата седмица, след като 15-кратните шампиони на Украйна завършиха на 23 точки за "Шахтьор", който вдигна четвърта поредна титла.