на живо

VAR настъпва в България през Разград (ВИДЕО)

Системата ще бъде използвана на мача "Лудогорец" - "Интер"

VAR настъпва в България през Разград (ВИДЕО)

Системата VAR (видео асистент рефер) вече трайно навлезе в големите европейски футболни първенства. В Италия, Германия, Испания, Франция и от настоящия сезон в Англия, съдиите могат да си послужат с иновацията, като прегледат спорните ситуации в мача.

У нас въвеждането на тази система изглежда далечно и свързано с разходи по модернизирането на стадионите, които клубовете не искат или нямат възможност да направят все още. Само че обстоятелствата често налагат да се действа бързо. За това можем на наречем 20 февруари "исторически ден за българския футбол".

След няколко часа за първи път у нас ще се използва такава система. Тя ще помага за по-акуратните отсъждания на испанеца Карлос дел Серо Гранде по време на срещата от 1/16-финалите в Лига Европа между "Лудогорец" и "Интер".

Тъй като VAR все още няма ясно бъдеще в Първа футболна лига, "орлите" ще използват мобилна система. Тя се състои от няколко буса, в които са разположени екрани, на които ще се излъчва случващото се на терена. За нарушения ще следят длъжностни лица, които ще сигнализират на съдията.

Снимка: Lap.bg

Дел Серо Гранде ще може да гледа всички такива положения на специален екран, разположен между двете скамейки. 

Всъщност системата VAR може да се използва в четири случая в мачове от европейските клубни турнири - при гол, при отсъдена дузпа, при показан червен картон и при объркана идентичност на играч.

Снимка: Иван Боянов

На повторение може да се разглежда дали топката е преминала голлинията и дали преди това е имало нарушение или засада, които са повлияли на головата ситуация. След всяко попадение случилото се се преразглежда и, ако има защо, голът се отменя.

През системата VAR се разглеждат и всички отсъдени дузпи, както и раздадените червени картони. Лицата в стаичката (или както ще бъде днес в Разград - в буса) сигнализират и когато съдията е объркал един играч с друг.

Снимка: Lap.bg

Реферът може сам да поиска да прегледа някоя спорна ситуация на екрана до терена и да отсъди. А може и да се довери на служебните лица.

Всички спорни отигравания пък ще бъдат излъчени и на екраните на стадиона, за да бъдат видени и от феновете по трибуните.

Снимка: Lap.bg

Системата VAR ще бъде използвана и при домакинството на националния отбор на България в баража срещу Унгария на националния стадион "Васил Левски". В края на март 2020 г. "лъвовете" ще излязат пред родна публика в опит да се класират на европейското първенство през лятото. При успех в първия мач, те трябва да победят и в следващата среща (с Исландия или Румъния), за да играят в групите на първенството на Стария континент. 

Ако "Лудогорец" отстрани "Интер", то системата ще бъде използвана в един от мачовете от осминафиналите на Лига Европа. Те ще се изиграят на 12 и 19 март.