на живо

VAR в Първа лига по-рано от очакваното (ВИДЕО)

Първоначалните планове бяха системата да бъде въведена през сезон 2021/2022

Системата за видеопомощ на футболните съдии влиза в българското първенство по-рано от очакваното. За тази възможност разкри мениджърът по проекта за въвеждането на VAR (Video Assistant Referee) у нас Петър Петров.

Според него системата може да бъде използвана през пролетта на 2021 г. за 15-20 мача от плейофната фаза. Първоначалните планове бяха да бъде въведена през сезон 2021/2022.

Бившият председател на съдийската комисия направи презентация за тънкостите на системата пред водещите ни рефери, които ще трябва да минат и обучителен курс.

Един от основните въпроси е как ще бъде финансиран проектът. "Това е от компетенцията на Българския футболен съюз. Откъде ще дойде - има много варианти. Хърватската федерация, например, е спечелила по една програма на ФИФА, а оттам им е отпусната сума от 1 млн. долара за цикъла 2019-2022 г. Ние също ще кандидатстваме... Разчитаме също и на държавата и Министерството на спорта. Те могат да влагат директно средства в самата система", заяви Петров.

Основно изискване за стадионите на мачовете от Първа лига е наличието на голям видеоекран, където да бъдат показвани на зрителите спорните ситуации.

Тагове: