на живо

Вархолм прати в историята 29-годишен рекорд на 400 м с препятствия

Двукратният световен шампион подобри постижението на Кевин Йънг в родината си

46,7 секунди! Това е най-доброто време, за което може да преминеш 400 м с препятствия! А човекът, който постави нов световен рекорд в тази дисциплина очаквано се казва Карстен Вархолм.

Двукратният световен шампион успя да подобри постижението на американеца Кевин Йънг от 46,78 секунди, с което той спечели златен медал на олимпийските игри в Барселона през 1992 г. 

Вархолм беше записа най-доброто време в цял свят по време на старт от Диамантената лига в роднината му Норвегия. 25-годишният лекоатлет беше близо до постижението в предишните си стартове, но успя едва в Осло да запише името си в историята. По време на поставянето на предишния рекорд норвежецът не е бил роден!

Вархолм е един от фаворитите за олимпийска титла от Игрите в Токио. Той е двукратен световен шампион от Лондон 2017 и Доха 2019 и първенец от европейското първенство в Берлин през 2018 г.

"Знаех, че мога да подобря рекорда. В отлично състояние и форма съм, но това никога не е гаранция, когато излезеш на пистата. Просто нещата се случиха в перфектен момент. Този рекорд, човече... Сега се замислям, че е по-възрастен от мен!", каза Вархолм след постижението си.

Втори в Осбо остана Алисон дос Сантос (47,38 сек), а трети е Ясмани Копело (48,86 сек).