на живо

Васил Божков: Каквото сам си направиш, никой не може да ти направи

Бизнесменът коментира ситуацията и в "Туитър"

Васил Божков: Каквото сам си направиш, никой не може да ти направи

"Каквото сам си направиш, никой не може да ти го направи... Успех на "Левски" - така бизнесменът Васил Божков и доскорошен финансов благодетел на тима коментира ситуацията минути, след като обяви, че ще предостави мажоритарния пакет акции на "сините" на Наско Сираков "при съгласие от негова страна".

Сираков беше подкрепен от над 28 000 потребители на "Фейсбук". Именно в социалната мрежа Божков организира анкета за нов собственик на мажоритарния пакет акции на клуба (86,6%). Голмайстор номер 1 в историята на "Левски" изпревари депутата от ДПС Делян Пеевски, сръбския наркобос Сретен Йосич и министър-председателя Бойко Борисов.

Самият Сираков вече заяви своето желание да притежава акциите в предаването "120 минути". Повечето от феновете също подкрепиха идеята той да се превърне в мажоритарен собственик на клуба.

Снимка: Lap.bg

След публикацията на Божков, Сираков благодари на почитателите, бизнесмена и фактическия собственик на акциите Георги Попов.

Кризата във футболен клуб "Левски" продължава да бъде основна спортна тема. 86,6% от акциите на "сините" в момента се намират на стадион "Георги Аспарухов", а собственикът им е неясен. Те бяха джиросани на Бойко Борисов от притежателя им в последната година - Георги Попов, който е приближен до бизнесмена Васил Божков. Премиерът отказа да ги приеме.

И Божков, и Попов са в Дубай, след като им бяха повдигнати обвинения от българската прокуратура.

Финансовата криза в "Левски" настъпи след промените в Закона за хазарта през януари. Те засегнаха основния спонсор на клуба - компания за лотарийни игри, собственост на Божков. Оттогава "сините" се издържат от дарения и продажба на билети, абонаментни карти и артикули. Наскоро от ръководството приеха дарение в размер на 500 000 лв. от Делян Пеевски, въпреки че част от привържениците се обявиха против.

Футболистите не са получили всичките си заплати и могат да разтрогнат договорите си по всяко време. Засега подобни индикации няма.

В тази ситуация, чрез отворено писмо в медиите, феновете на "Левски" поискаха съдействие от Бойко Борисов за отмяна на запорите върху сметките, по които Божков спонсорира клуба. Ако това е невъзможно, те поискаха безлихвен кредит за "Левски". От своя страна Борисов заяви, че държавата би помогнала финансово на "сините", но само при смяна на собствеността. Министърът на финансите Владислав Горанов коментира, че на този етап подобна възможност не съществува.