на живо

Божков: Сираков ще получи акциите на "Левски" при негово съгласие

Анкетата на бизнесмена приключи

Lap.bg

Новият собственик на 86,6% от акциите на "Левски" ще бъде легендарният футболист на "сините" от близкото минало и голмайстор номер 1 в историята на клуба - Наско Сираков.

Това обяви доскорошният финансов благодетел на тима Васил Божков, след като приключи своеобразната анкета в неговата страница във "Фейсбук".

"През януари предадохте ПФК "Левски", май месец го хвърлихте в задкулисието.

Слабият и объркан премиер Бойко Борисов, даващ непрекъснато съвети за собствеността и какво да се случва с отбора, не посмя да поеме отговорността за „любимия“ си клуб.

Наско Сираков ще получи собствеността на акциите при съгласие от негова страна.

Успех на „Левски“, написа Божков.

В съобщението на Божков фигурира фразата "при негово съгласие", като не се уточнява дали става въпрос за бившия футболист или за министър-председателя. Борисов вече веднъж заяви, че няма да приеме акциите на клуба и няма никакво намерение да оперира с тях. Те му бяха джиросани и предоставени на 13 май, но така и не стигнаха до него.

Ако фразата се отнася за Сираков, то промяната в собствеността би трябвало да се случи по-лесно, след като преди седмица, в предаването "120 минути" по bTV, той сам изяви желание да бъде следващият собственик на акциите. Сираков събра над 28 000 гласа в анкетата, която продължи 24 часа.

Снимка: Lap.bg

На второ място остана депутатът от ДПС Делян Пеевски (15 000 гласа). Преди дни той дари 500 хил. лв. на клуба. Този жест предизвика разединение сред феновете. Част от тях поискаха парите да бъдат върнати, но от ръководството решиха да ги приемат, за да подсигурят съществуването на "Левски".

На трето място остана Сретен Йосич - сочен за сръбски наркобос (над 2800 гласа).

Министър-председателят Бойко Борисов остана четвърти в допитването (над 2100 гласа).

Всъщност Божков предложи 4 варианта - Наско Сираков, баскетболния треньор Константин Папазов, организацията на феновете, която в момента е собственик на 10% от акциите - Тръст "Синя България", и Националния клуб на привържениците на "сините". Той обаче остави възможност интернет потребителите да добавят свои предложения. Така се появиха имената на Пеевски, Борисов, ЦСКА, Слави Трифонов, Бил Гейтс, певеца Веселин Маринов, Гриша Ганчев, собственика на "Лудогорец" Кирил Домусчиев, министъра на финансите Владислав Горанов и много други.

След създаването на първата анкета, председателят на НКП на "Левски" Степан Хиндлиян призова феновете да не участват в нея и нарече всичко това "цирк". Той добави, че левскарската общност вече е застанала твърдо зад легендата Наско Сираков. Подобно мнение изразиха и от Тръст "Синя България".

Кризата във футболен клуб "Левски" продължава да бъде основна спортна тема. 86,6% от акциите на "сините" в момента се намират на стадион "Георги Аспарухов", а собственикът им е неясен. Те бяха джиросани на Бойко Борисов от притежателя им в последната година - Георги Попов, който е приближен до бизнесмена Васил Божков. Премиерът отказа да ги приеме.

Снимка: Ладислав Цветков

И Божков, и Попов са в Дубай, след като им бяха повдигнати обвинения от българската прокуратура.

Финансовата криза в "Левски" настъпи след промените в Закона за хазарта през януари. Те засегнаха основния спонсор на клуба - компания за лотарийни игри, собственост на Божков. Оттогава "сините" се издържат от дарения и продажба на билети, абонаментни карти и артикули.

Футболистите не са получили всичките си заплати и могат да разтрогнат договорите си по всяко време. Засега подобни индикации няма.

В тази ситуация, чрез отворено писмо в медиите, феновете на "Левски" поискаха съдействие от Бойко Борисов за отмяна на запорите върху сметките, по които Божков спонсорира клуба. Ако това е невъзможно, те поискаха безлихвен кредит за "Левски". От своя страна Борисов заяви, че държавата би помогнала финансово на "сините", но само при смяна на собствеността. Министърът на финансите Владислав Горанов коментира, че на този етап подобна възможност не съществува.