на живо

Във Великобритания ограничиха играта с глава при децата

Промените засягат само тренировките по футбол

Getty Images

Иглата с глава сред децата, които тренират футбол в Англия, Шотландия и Северна Ирландия, е силно ограничена. Това съобщиха от федерациите на трите страни. 

В отборите до 11 години подобни упражнения ще бъдат изцяло изключени от тренировъчната програма, а при по-големите (от 11 до 16 години) те ще са силно ограничени. 

Причината за решението на федерациите са опасенията, че този елемент от футболната игра влияе неблагоприятно върху здравето на младите футболисти. 

"Проучването ни показа, че играта с глава в мачове с участието на малки деца е рядкост, затова промяна в правилата за самите двубои няма да има. Целта ни не е да лишим децата от удоволствието да играят футбол. Препоръките ни са насочени към треньорите, които не трябва да акцентират върху тези упражнения по време на тренировки, тъй като те не са подходящи за лица на такава възраст", каза изпълнителният директор на английската асоциация Марк Булингам.

При най-малките такива упражнения изобщо няма да присъстват по време на заниманията. След тази възраст младите футболисти все пак ще се обучават и в този елемент, но под определен график. Децата на 12 години ще могат да играят с глава най-много 5 пъти месечно, на 13 години - 5 пъти седмично. 16-годишните ще могат удрят топката по този начин 10 пъти на седмица.