на живо

Възмущение след инцидента в маратона на София, организаторите признаха грешката си

Елитна сръбска атлетка пострада след изблъскване от любител

Възмущение след инцидента в маратона на София, организаторите признаха грешката си

Десетки медии в Сърбия се възмутиха от инцидента на Софийския маратон, при който любител изблъска елитната състезателка Оливера Йевтич. Организаторите на надпреварата сочат за виновник 27-годишния Боян Вачев и ще настояват полицията да го разследва за хулиганство.

Вачев често участва на състезания по бягане, но не е сред най-бързите, казват от Софийския маратон. Секунди след старта в неделя той се насочва към участничката на пет Олимпиади Оливера Йевтич от Сърбия и я избутва.

"Очакваме полицията да установи дали този човек има агресивно поведение по принцип или той е подбуден да го извърши за нас това са двата мотива.", заяви пред bTV Анатоли Илиев - организатор на маратона.

След инцидента Вачев финишира на 573-о място на 10-километра.

Организаторите вече са се свързали с Първо районно управление на МВР. Смятат действията на Вачев за умишлени, но това трудно може да се докаже.

Вчерашния инцидент на жълтите павета не е често срещано явление в бягането. Въпреки, че веднага след старта, в опит за намиране на по-добра позиция, участниците често влизат в контакт един с друг. Сега разследването трябва да установи дали инцидентът може да се разгледа като хулиганство.

Днес Вачев не отговори на съобщенията на bTV в профила си в социалната мрежа "Инстаграм".

"Тъкмо се възстанових от друга контузия и сега това. Явно има висша сила. Вместо да завърша състезанието - аз се озовах на земята. Но всичко ще бъде наред... Съжалявам, че не успях да се видя с този човек и да го питам защо го е направил. Защо? Нито съм му конкуренция, нито нещо такова. Иска ми се да знам какво му е в главата.", сподели пред bTV пострадалата Йевтич.

Организаторите признават като грешка, че не са разделили на старта професионалните атлети от любителите.