на живо

Вдъхновен "Олимпиакос" не позволи на "Тотнъм" да триумфира в Пирея

Домакините се измъкнаха от тежка ситуация и зарадваха привържениците си

Вдъхновен "Олимпиакос" не позволи на "Тотнъм" да триумфира в Пирея

Финалистът от миналия сезон в Шампионска лига "Тотнъм" изпусна преднина от два гола и си тръгна само с точка от гостуването на "Олимпиакос" в първи двубой от група 2 в новия сезон на турнира. "Шпорите" не впечатлиха с представянето си през целия двубой, действайки на доста бавни обороти и улеснявайки противодействието на домакините в дефанзивен план. "Червено-белите" играха с вдъхновение и страст, подкрепяни от фантастичните си привърженици по трибуните на стадион "Георгиос Караискакис".

Още в началото гръцкият гранд демонстрира повече енергичност и концентрация, и макар да създаде няколко опасни положения, така и не взе аванс в резултата. Най-близо с попадение се размина нападателят Мигел Ангел Гереро, чийто удар към далечния ъгъл по тревата прати топката в гредата.

Снимка: БГНЕС

Противно на логиката "Тотнъм" откри резултата в 26-ата минута. Хари Кейн бе точен от дузпа, отсъдена за нарушение срещу нападателя на тунизийския национал Ясин Мериа. Английският национал вече има 15 гола в 20 срещи от Шампионска лига - по-бързо от него до същия актив попадения в турнира са достигнали единствено Роберто Солдадо и Рууд ван Нистелрой - в 19 двубоя. От началото на сезона Кейн има 8 гола в срещите на клубно и национално ниво.

Снимка: БГНЕС

Само 4 минути по-късно "шпорите" нанесоха втори удар на "Олимпиакос", който за 19-и път в историята си играе в груповата фаза на Шампионска лига. Точен за гостите бе Лукас Моура с отличен удар от границата на наказателното поле. Асистент на бразилеца бе левият бек Бен Дейвис, който отне топката в половината на домакините и впоследствие осигури перфектно подаване. Моура вкара едва втория си гол с изстрел от извън пределите на наказателното поле от август 2018 г. насам. А двете попадения на английския тим през първата част бяха едва второто и третото, които "Олимпиакос" е допуснал в 10 срещи от всички турнири за сезона.

Снимка: БГНЕС

Домакините обаче продължиха да атакуват с динамика и настоятелност. Усилията им дадоха резултат в 44-ата минута, когато новата звезда на "червено-белите" Матийо Валбуена асистира на Даниел Поденсе. Португалецът отбеляза първия си гол в турнира с уверен завършващ удар по тревата в далечния ъгъл на вратата, пазена от Юго Льорис.

Девет минути след почивката авансът на гостите бе заличен напълно. Ян Фертонген фаулира Валбуена в наказателното поле, а французинът сам отбеляза при последвалата дузпа. 34-годишният ветеран продължава да блести за гръцкия гранд, след като в шест мача от квалификациите на турнира той записа едно попадение и четири асистенции. Досега в кариерата си Валбуена бе вкарвал в Шампионска лига само с екипа на "Олимпик" Марсилия - за последно преди цели осем години, през 2011-а.

Снимка: БГНЕС

Макар "Олимпиакос" да се измъкна от трудна ситуация и да спечели точка при завръщането си в надпреварата, тимът, воден от Педро Мартинш, записа негативен рекорд в историята на клуба. "Червено-белите" нямат победа вече в 9 поредни двубоя от Шампионска лига от края на 2015 г., когато спечелиха срещу "Динамо" Загреб. Но също така не са губили в шест от последните седем домакинства срещу английски съперници.

"Шпорите" пък продължават да страдат при визитите си в Европа, оставайки само с 6 успеха в 20 гостувания от Шампионска лига от дебюта на тима в надпреварата през 2010 г. Двубоят в Пирея бе под №50 за "Тотнъм" в европейските клубни турнири под ръководството на Маурисио Почетино. Повече от него има само легендарният Бил Никълсън.

Във втория кръг от груповата фаза "Тотнъм" приема "Байерн", докато "Олимпиакос" гостува на "Цървена Звезда".

Тагове: