на живо

Вечно дерби с мисъл за евротурнири

Изходът от мача днес решава бъдещето на треньорите на ЦСКА и "Левски"

Lap.bg

ЦСКА и "Левски" ще излязат в пореден мач, отдавна надхвърлил заряда на обикновен шампионатен сблъсък. "Червени" и "сини" се срещат днес (28 май) в 9-ия кръг от плейофите на Първа професионална лига, за да определят кой ще бъде подгласник на "Лудогорец" в тазгодишната кампания.

И двата тима обаче съзнават важността на дербито, което този път носи директен билет за двубоите в Лига Европа. 

След като "Ботев" Пловдив спечели Купата на България и си осигури място в евротурнирите през следващия сезон, двата софийски гранда погледнаха с други очи на днешния мач. В момента символичните домакини от ЦСКА са на второ място в подреждането с 64 точки. "Левски" пък е с 62 и е трети. 

Директно за евротурнирите ще се класира само вторият, а заелият трета позиция ще трябва да изиграе бараж с "Верея" за да има тази възможност. 

Това е и стимулът за двата отбора да търсят задължителна победа днес.

Снимка: Lap.bg

Треньорите също не са в изгодна позиция преди дербито! Стамен Белчев първоначално пристигна на "Българска армия" като временен вариант, но постигнатите резултати удовлетвориха ръководството. Той обаче едва ли ще бъде пожален, ако се препъне стъпка преди края на кампанията.

Снимка: Lap.bg

Положението на Николай Митов е още по-незавидно. Едва ли "сините" фенове, а и ръководството на тима, ще го оставят начело на 103-годишния тим, ако запише втора загуба от "вечния враг". 

Предишното издание на дербито предложи много емоции. "Армейците" се наложиха категорично с 3:0. За "Левски" пък то бе кулминацията на раздора в "синята" публика, след като в Сектор "А" се появи плакат със свастика.

В днешната среща Стамен Белчев, който няма загуба в плейофите на родното първенство, ще разчита на голмайстора на първата шестица - Фернандо Каранга (6 гола). Заради натрупани картони обаче в срещата няма да се включи Рубен Пинто.

В "синия" лагер пък надеждите са за добър мач на Божидар Краев, който е с 5 попадения. "Левски" обаче страда в нападение. Бабатунде Адениджи не се е разписвал от 9 мача, а Франсис Нар от цели 24.

Независимо от всички проблеми в отборите, сблъсъкът си остава най-чаканият в родното първенство, а през годините двата тима са доказали, че излизат на терена на стадион "Васил Левски" само с мисъл за победа. Когато от нея зависи както честта, така и участието в Европа, зарядът е взривоопасен и предвещава голове, атрактивна игра и истинско шоу.