на живо

Великият Шевченко: Помогнете на народа ни!

"Моето семейство е в опасност", написа легендата на украинския футбол

Легендата на украинския футбол Андрий Шевченко отправи апел за помощ в социалните мрежи. Обезпокоен за живота на близките си и на всички свои сънародници, носителят на "Златната топка" от 2004 г., призова военната офанзива на Русия в Украйна да бъде спряна.

"Рано сутринта започна пълномащабна война, инициирана от Русия. Моите хора и семейството ми са в опасност. Украйна и нейният народ искат мир и териториална цялост. Моля ви да подкрепите страната ни и да призовем руското правителство да спре своята агресия и нарушаване на международното право. Ние искаме мир. Война не е необходима. Войната не е отговорът.", написа Шевченко в социалната мрежа "Инстаграм".

Шевченко прослави Украйна с екипите на "Милан" и "Челси" в периода 1999-2009 г. Връх в клубната му кариера бе триумфът в Шампионската лига с италианския гранд през сезон 2003/2004. Именно след него Шевченко грабна и "Златната топка", превръщайки се в третия украинец, печелил най-престижното индивидуално отличие във футбола след Олег Блохин и Игор Беланов.

Великият нападател изведе националния тим до дебютно участие на световно първенство през 2006 г., бе капитан на Украйна и на еврофиналите през 2012 г. След края на кариерата си Шевченко стана селекционер на отбора и го превърна в приятната изненада на Евро 2020 миналото лято, когато украинците стигнаха до четвъртфиналите.