на живо

Великобритания замрази активите на Абрамович. Какво означава това за "Челси"?

Британското правителство наложи тежки санкции на редица бизнесмени

Reuters

Правителството на Великобритания наложи тежки икономически санкции на седем руски бизнесмени, които са считани за олигарси. Сред тях е и собственикът на "Челси" Роман Абрамович, а мерките правят продажбата на клуба изключително объркана. 

Цялото имущество на руснака е запорирано, забранено му е да търгува с британски частни лица и фирми. Той не може да влиза в страната. 

Още при първите военни удари на Русия върху територията на Украйна Абрамович заяви, че иска да продаде клуба и прехвърли управлението му на благотворителна организация. За осъществена сделка обаче не се съобщава. 

Според Би Би Си Футболната асоциация на Англия е разбрала за санкциите 15 минути преди те да бъдат обявени публично. От там са уверени, че отборът ще може да довърши сезона си. 

Тъй като Абрамович вече няма право да отчита печалба от дейността на клуба, следва да бъде преустановена свободната продажба на билети. Притежателите на сезонни карти ще могат да посещават мачовете на тима. 

Друга последица е, че магазините за фен стоки на "Челси" ще трябва да затворят врати. 

Очаква се да стане ясно дали продажбата на клуба като цяло е възможна.

Снимка: Reuters

Руснакът е собственик на "сините" от Лондон от 19 години. Под неговата финансова опека тимът стана шампиони на Англия 5 пъти и спечелиха Шампионската лига през 2012 и 2021 г.