на живо

"Венец на победителя" за олимпийския шампион Стоян Делчев

Едно от най-сложните прелитания над висилка носи името на българина

"Венец на победителя" за олимпийския шампион Стоян Делчев

Единственият български гимнастик, спечелил златен олимпийски медал - Стоян Делчев, беше удостоен с най-високото държавно отличие за спортисти "Венец на победителя". На специална церемония днес (2 юли), ден преди да навърши 60 години, шампионът от Москва 1980 г. получи ценната награда за постиженията си от министъра на младежта и спорта Красен Кралев.

"Феноменален!" - такъв е Делчев, който има в колекцията си и бронзов медал в многобоя от същото издание на Игрите и е абсолютен европейски шампион от 1979 г. А това са само част от безбройните му отличия.

"Това са едни страхотни спомени. Сега гледах първенството в Минск. Просто всеки един български спортист, когато се качи на стълбичката и зазвучи химна – аз се разплаквам", каза Делчев след церемонията.

През 80-те години на миналия век българинът прави революция в гимнастиката. Едно от най-сложните прелитания над висилка и до ден днешен, носи неговото име - салто "Делчев". 

"Просто се чувствам много щастлив, че успях да оставя нещо зад себе си в цялата гимнастика, в историята на спорта и на спортната гимнастика", коментира още той.

От десетилетия легендарният гимнастик живее в Америка. Далеч от родината, пловдивчанинът носи България в сърцето си.