на живо

Верстапен детронира Хамилтън след изключителна драма в Абу Даби

Първа световна титла във Формула 1 за нидерландеца

Макс Верстапен е новият световен шампион във Формула 1! Пилотът на "Ред Бул" детронира Люис Хамилтън ("Мерцедес") след изключителна драма в Гран При на Абу Даби! Изходът от спора помежду им се реши в последната обиколка на състезанието.

Съперниците за титлата бяха с равни точки преди началото. Надпреварата на писта "Яс Марина" започна зрелищно, като Хамилтън изпревари стартиралия от полпозишън Верстапен още в първия завой. Британецът постепенно увеличаваше преднината си до 35-ата обиколка, когато Антонио Джовинаци отпадна заради проблем със скоростната кутия и се наложи влизане на кола за сигурност. Хамилтън и екипът му прецениха да останат на трасето, докато Верстапен и "Ред Бул" предприеха смел ход със смяна към "хард" гуми.

Снимка: Getty Images

Нидерландецът започна да стопява аванса на Хамилтън и той беше около 10 секунди 7 обиколки преди края. Седемкратният световен шампион алармира, че с леките гуми трудно ще поддържа темпото през цялото време.

Драмата настъпи след 54-ата обиколка, когато Никълъс Латифи ("Уилямс") се разби в стените на трасето и принуди лидерите да влязат в бокса. От "Ред Бул" реагираха светкавично и смениха гумите на Верстапен. Това се оказа решаващо и при подновяването на състезание нидерландецът изпревари Хамилтън, за да триумфира в Абу Даби, както и с първата си световна титла във Формула 1.

Така представител на Ниската земя стъпва на върха за първи път в историята на Формула 1. С успеха Верстапен спря доминацията на Хамилтън, който беше устремен към рекордна осма корона.

Верстапен завършва сезона с 10 победи от 22 старта, а Хамилтън е втори с 8. Пилотът на "Ред Бул" печели с актив от 395.5 точки, пред британеца с 387.5 и съотборника му Валтери Ботас с 226.

За "Мерцедес" остана утехата от победата при конструкторите с 587.5 точки срещу 559.5 за "Ред Бул". На трето място завърши "Ферари" с 307.5.