на живо

Весела Димитрова: 2019 г. беше една от най-спокойните

Дисциплина и отдаденост са скритите козове на българските треньорки по художествена гимнастика

Весела Димитрова: 2019 г. беше една от най-спокойните

Весела Димитрова - треньорът на националния ансамбъл по художествена гимнастика, определи 2019 г. за една от най-спокойните в професионален план. През изминалите 12 месеца нейните възпитанички завоюваха бронзов медал в многобоя на световното първенство и редица други отличия в състезанията от Световните купи. 

За трети пореден път българските грации грабнаха приза за Отбор на годината на годината, а самата Весела Димитрова беше отличена като най-добър треньор. 

"Изключително признание за целия екип, който работи с момичетата. Признание, не само за тях, а и за всички неизвестни треньори, които са работили, за да достигнат тези момичета това ниво. Това беше може би една от най-спокойните ни години, откакто аз съм начело на този ансамбъл. Момичетата растяха с всеки изминат ден, а и те са абсолютни професионалисти, знаят каква е целта им в спортната кариера. За мен това беше една година, изпълнена с много удоволствия и много красиви моменти", каза Димитрова в студиото на "Тази събота".

Снимка: Lap.bg

За момичетата предстои тежък период на подготовка, за да бъдат в оптимална форма за най-важното събитие в кариерата на всеки спортист - олимпийските игри, които през 2020 г. ще се проведат в Токио.

"Не бих казала, че олимпийските игри ще са най-трудният момент. Според мен пътят, тези 8 месеца до Игрите, ще бъдат трудни. Мисля, че момичетата са готови вече за тази крачка и ще успеят да се справят", уверена е треньорката.

А каква в формулата на успеха в един от най-красивите спортове? Оказва се, че това са строгата дисциплина и пълната отдаденост на работата.

Снимка: Lap.bg

"Аз държа много на дисциплината. Следвам максимата, че не само със строгост, а и с любов могат да се постигат много резултати. Да, строга съм! Мисля, че треньорът трябва да всява респект. Според мен, единствената причина треньорите по гимнастика да са така именити и да имат успехи, е това, че правят всичко с цялата си отдаденост. Трябва да си абсолютно отдаден на това, което правиш, за да постигнеш успехи. Светът на Златните момичета е изпълнен с емоции, много труд, железен режим - ставане, тренировки. Малка част от света на Златните момичета е този блясък, който виждат всички. Зад успеха и блясъка се крият много тренировки, много пот", категорична е Димитрова.