на живо

Везенков: Искам да се докажа в Барселона

БГНЕС

Българският баскетболист Александър Везенков заяви, че взе още нищо не е постигнал и иска да се докаже в испанския гранд Барселона. 20-годишният Везенков напусна Арис и от новия сезон ще носи екипа на Барселона.

"Искам да спечелим всичките четири титли с Барселона този сезон, да станем колектив и ще помогна с каквото мога. Знам, че ще бъде трудно. Знам, че в Евролигата можеш да играеш 30-32 минути. Има време за всички. Трябва да работя и да се преборя за мястото си. Барселона е велик клуб с отлични играчи. Не се плаша. Но ако ме беше страх от конкуренцията, нямаше да отида, а щях да си остана в Арис и да играя по 40 минути на мач. Не се плаща, всички ще ми помогнат", заяви Везенков.

Той разкри, че е предпочел да играе в Барселона, тъй като от тима са показали, че го "искат много".

"От началото на моята кариера исках стъпка по стъпка да се изкачвам. Първо Арис, а тази година стъпката беше Европа. Не се чувствам готов за НБА. НБА е най-великото първенство в цял свят. Трябва да си готов, а аз искам още да уча. Първо трябва да се докажа", каза баскетболистът.

"Благодаря на родителите и сестра ми, че ме държат здраво стъпил на земята. Казват ми, че все още не съм успял нищо, а трябва от тук нататък да се доказвам. Винаги след добър мач коментираме лошите неща, от които трябва да се уча. Трябва да се докажа в Барселона и се надявам това да стане скоро", добави българинът, който каза, че за около месец ще научи испанския език, но "баскетболната игра е еднаква навсякъде".

Той игра в последните сезони за Арис, а миналата година беше избран за МВП на сезона в гръцкото първенство.

"Феновете на Арис винаги ще ме обичат, аз също ги обичам. Солун винаги е като у мой дом, живях пет години. Надявам се скоро да се върна и да гледам някой мач на Арис", заяви той.
Везенков коментира и състоянието на българския баскетбол в момента и призова за връщането на близнаците Деян и Калоян Иванови в националния отбор.

"Малко съм живял в България, но виждам трудностите във всички спортове, но най-вече в баскетбола. Тук няма идоли. В Гърция имат Спанулис, Диамантидис и те палят децата по тази игра. Ние също трябва да имаме подобни хора, с които да върнем баскетбола там, където му е мястото", добави Везенков.

"Трябва да се събере нашата федерация, да изберат треньор и първата стъпка е да върнат близнаците Иванови в националния отбор и да се вземе един много добър чужденец. В България има изявени играчи, близнаците играят толкова добре в чужбина. Ако се обединим, вярвам, че ще успеем. Трябва да гледаме позитивно. Надявам се догодина всички да се съберем в националния отбор и да направим нещо хубаво. Надявам се двамата скоро да се върнат, защото България има нужда от тях. Децата имат нужда от лидери, а те са такива. Надявам се аз и всички останали момчета да даваме добър пример на децата, да ги запалим по баскетбола", заяви Везенков.

Той разкри, че е разговарял с футболната легенда Христо Стоичков след трансфера си в Барселона.

"Разговарял съм със Стоичков. Той е легенда там, само като те гледат, че си българин, винаги свързват името ти с него. Пожела ми успех. Обичам много футбола, ще гледам и футболните мачове, когато имам време. Със сигурност ще посетя и музея, когато имам време. Вече съм фен на Барселона", каза още Везенков.

Българинът каза, че е изкарал 25-дневен лагер в САЩ, където е наблегнал на физическата си подготовка, но и психологически се чувства по-добре.

Везенков добави, че Мемфис са "били по-близо до него", но след като се е отказал от драфта в НБА те са избрали друг играч.