на живо

Везенков стачкува заради насилието на референдума

Българинът и съотборниците му от „Барселона” спряха тренировки

Александър Везенков и съотборниците му от баскетболния „Барселона” се включиха в стачката на каталунските спортни клубове. Протестът е срещу насилието, упражнено от испанската полиция срещу гражданите, които в неделя участваха в референдума за независимост на областта.

23-годишният българин, за когото това е трети пореден сезон в редиците на европейския гранд, не е тренирал от два дни. Заниманията на 23-кратния шампион на Испания по баскетбол и 18-кратен носител на купата на краля са отменени до второ нареждане.

Протестът на Везенков и колегите му е в знак на солидарност с действията на едноименния футболен клуб, който също преустанови тренировки. По подобен начин стачкуват и хандбалистите на „Барселона”, както и всички останали каталунски клубове – включително „Жирона” и „Еспаньол”, които са част от футболния елит на Испания.

Не припарват до залата и в още един баскетболен тим - „Хувентут” Бадалона, който в четвъртък има насрочен мач от втория кръг на Лига Ендеса именно срещу „Барса” на Везенков.