на живо

Вида се отърва с предупреждение, Вукойевич - не

"Слава на Украйна!" коства служебната акредитация на представителя на Хърватия

ФИФА не предприе сериозни мерки срещу играчът на Хърватия Домагой Вида, но от футболните шефове на балканската страна наказаха бившия футболист Огнен Вукойевич с отнемане на служебната му акредитация.

Причината е краткия клип, който се появи в социалните мрежи след мача от четвъртфиналите на световното първенство в Русия. В него се вижда как футболистът и Вукойевич скандират "Слава на Украйна!" - мото на украинските националисти. 

От Хърватската федерация счетоха, че подобен политически атестат е неприемлив. 

"Решихме да разрешим на Вукойевич да изпълнява функцията на представител на хърватския национален отбор в Русия, но заради действията му ще му бъде отнета служебната акредитация. Извиняваме се на руския народ за действията на члена на нашия екип", се казва в краткото обръщение от Хърватския футболен съюз. 

Вида и Вукойевич бяха съотборници в "Динамо" Киев, откъдето пазят топли спомени за Украйна. Използването на политически слогани обаче се счита за неприемливо във футболния свят.

Пред хърватски медии отстраненият от щаба Вукойевич заяви, че разбира решението на ръководните органи в тима и не иска да разсейва колегите си преди важния полуфинал с Англия на 11 юли.

stat