на живо

Виейра, Тухел или Брендън Роджърс - кой ще наследи Венгер?

В Англия вече обсъждат заместника на френския наставник

Патрик Виейра, Томас Тухел и Брендън Роджърс са потенциалните нови мениджъри на "Арсенал", пишат медиите в Англия.

След като преди броени часове Арсен Венгер обяви, че напуска "артилеристите" след края на сезона, започна подготовката за първата треньорска рокада в тима от времето, когато Джон Майър бе министър-председател на Великобритания.

68-годишният Венгер ще си тръгне от "Арсенал" след 22 години вярна служба. Той пое тима през септември 1996 г.

Истински знак за това колко дълго всъщност французинът е царувал начело на "топчиите" е, че един от бившите му играчи е сочен за основния фаворит за негов наследник.

Бившият капитан на "Арсенал" Патрик Виейра в момента е наставник на "Ню Йорк Сити" и със сигурност ще бъде добре приет от феновете на "артилеристите". Като играч спечели три пъти Висшата лига, има и три трофея от ФА Къп за деветте си години в отбора.

Самият Венгер смята, че бившият полузащитник има потенциал да поеме юздите на лондонския тим.

"Виейра има потенциала да оглави "Арсенал" един ден. Проследявам неговата треньорска кариера. Мисля, че работи много добре. Английската Висша Лига е много специален турнир. Има много бивши играчи, които също имат потенциала и знаят как да се справят тук. Изборът е страхотен, не се притеснявайте", заяви френският специалист.

Бившият наставник на "Борусия" Дортмунд - Томас Тухел, обаче остава фаворитът на букмейкърите. Но напоследък сериозно се говори, че 44-годишният германец вече се е договорил с ПСЖ.

Има и едно сензационно име в потенциалния списък с кандидатите. Става дума за треньора на "Селтик" Брендън Роджърс. Роджърс нееднократно е заявял, че е щастлив в Шотландия, но един ден би се завърнал във Висшата лига.

Карло Анчелоти е печелил Шампионската лига три пъти. В момента е свободен агент, след като се раздели с "Байерн" Мюнхен рано през сезона.

Според букмейкърите селекционерът на Германия Йоахим Льов и треньорът на "Ювентус" Масимилиано Алегри също са варианти за мениджърското кресло на "Арсенал".

Оттеглянето на Венгер бе дълго чакано от голяма част от феновете на тима. През последните няколко сезона привържениците огранизираха редица протести и подеха различни кампании срещу французина, продиктувани от незадоволителните резултати на любимия им тим.

Снимка: БГНЕС

В момента "артилеристите" се намират на шесто място във Висшата лига. Единствената им надежда за място в Шампионската лига догодина е да спечелят турнира Лига Европа. Те обаче имат сериозно препятствие по пътя си към трофея - "Атлетико" Мадрид. Двата отбора се срещат на полуфиналите, а първият мач е идния четвъртък.