на живо

Вилфредо Леон направи най-силния сервис в историята (ВИДЕО)

Уникално постижение на кубинеца с полски паспорт

Вилфредо Леон направи най-силния сервис в историята (ВИДЕО)

Малко или много са 138 километра в час? Дори да се движите с автомобила си на магистрала, със сигурност не е за подценяване. А какво да кажем, когато става въпрос за сервис, отправен към вас, на волейболното поле.

Този немалък проблем имаха волейболистите на "Тренто" с началния удар на суперзвездата на "Перуджа" – Вилфредо Леон. В неделя кубинският играч регистрира най-силния сервис в историята на волейбола с умопомрачителните 138 километра в час. Без да е изненада за никого, посрещачите не успяха да срещнат топката, която моментално се превърна в ас за кубинеца с полски паспорт. Вилфредо завърши със 17 точки срещата, спечелена от "Перуджа" с 3:1 гейма.

Още по време на прякото предаване коментаторите обявяват, че това най-вероятно е своеобразен рекорд в историята на волейбола, но поради липсата на данни от измервателното устройство в залата, не могат да потвърдят в ефир. Все пак официалните резултати биват оповестени във вторник вечер, когато в италианските медии се обявява впечатляващата скорост на топката от сервис, развита от кубинеца.

Това е с цели 4 километра по-силно от предишния върхов резултат, който.... отново е дело на Леон. Рекордът тогава обаче е поделен с италианската волейболна звезда Иван Зайцев.

Кубинският волейболист с полски паспорт обяви пред полските медии в самото начало на сезона, че голямата цел пред него е да стане едноличен притежател на рекорда за най-силен сервис в света. И играчът го постига по-малко от месец по-късно – още в 6-ия кръг на италианския елит. Рекордът се счита за неофициален, тъй като не във всяко първенство в света може да бъде измерена скоростта, която топката достига при начален удар. В крайна сметка резултатът на Леон е красноречив за възможностите му и по всяка вероятност е върховият резултат във волейболната история.

Това е поредно признание за 27-годишния играч, който в своята кариера има 4 спечелени трофея от Шампионската лига, веднъж е Световен клубен шампион. 3 пъти печели кубинския шампионат – с "Капиталинос" и "Ориенталес де Сантяго",  а също е и четирикратен златен медалист на Русия с екипа на "Зенит" Казан. Това, което липсва в богатата колекция от трофеи на Вилфредо, е титлата от меката на волейбола – Италия, където стартира своя трети опит да стане шампион с екипа на "Перуджа".

Това не е единственият впечатляващ резултат на 201-сантиметровия волейболист. При блокада, той достига до височина от 346 см, а при атака – 370 см.

На Леон му остава битката със самия себе си... В търсене на още по-впечатляваща скорост – нова граница, нова летва, която той да преодолее отвъд човешките граници.