на живо

"Виляреал" спести сили, но елиминира "Жирона" от Купата на краля

"Жълтата подводница" отново триумфира на стадион "Монтиливи"

За първи път в своята история "Виляреал" ще играе на четвъртфиналите във второ поредно издание на турнира за Купата на краля. "Жълтата подводница" спечели с 1:0 гостуването си на каталунския "Жирона" от фазата на най-добрите шестнайсет, продължавайки впечатляващото си представяне във всяка от надпреварите, в които участва през сезон 2020/21.

Петият в испанското първенство е допуснал само две поражения в 30 срещи от началото на кампанията и тепърва ще опита да направи пробив и в елиминациите на Лига Европа.

Победният гол в мача на "Естадио Монтиливи", 400 километра северно по крайбрежието на Балеарско море от дома на "Виляреал", реализира Йереми Пино. 18-годишният талант разочарова с някои свои изяви през последните седмици, но в 19-ата минута бе на точното място, за да направи отлична добавка след удар в рамката на вратата от капитана Ману Тригерос.

Попадението е пето за Пино във всички турнири. Така той се превърна в четвъртия най-резултатен играч на "жълтата подводница" през кампанията след Жерар Морено, Пако Алкасер и Фернандо Ниньо.

През второто полувреме гостите напълно съзнателно отстъпиха инициативата на "Жирона", но втородивизионният тим така и не създаде чисто голово положение. Докато играчите на Унай Емери демонстративно показваха нежелание да атакуват в преследване на решително второ попадение.

Причините - двубоят на "Монтиливи" бе четвърти за "Виляреал" в рамките на едва девет дни, редица важни играчи са контузени, а в края на седмицата за тима предстои ключов сблъсък с "Реал Сосиедад" в Ла Лига на "Ел Мадригал". Двубой, който може да окаже сериозно влияние върху амбициите на "жълтите" за участие в Шампионска лига през следващия сезон.

"Жирона" също приоритизира представянето си в Сегунда Дивисион, надявайки се на завръщане в елита. Треньорът на състава от Каталуния Франсиско бе извършил цели 10 промени в титулярния състав, оставяйки сред резервите някои от най-добрите си футболисти. Той и момчетата му не успяха да осигурят присъствие на клуба на четвъртфиналите едва за втори път в историята. Това бе четвърто участие на "Жирона" във фазата на най-добрите шестнайсет в 91-годишната история на каталунския клуб.

А "Монтиливи" се превръща в любимо място за гостуване на "Виляреал", който спечели четвърта поредна среща на това съоръжение, след като година по-рано бе триумфирал на него отново в елиминационен мач за Купата на краля.

"Жълтата подводница" е на само една победа от изравняване на най-силното си представяне в турнира, след като през сезон 2014/15 достигна полуфиналите и отстъпи на "Реал" Мадрид.

Снимка: Twitter

За 1/4-финалите се класираха още отборите на "Леванте" и "Бетис". "Жабите" елиминираха с 4:2 "Валядолид", докато тимът на "Бетис" се наложи с 3:1 над "Реал Сосиедад" след продължения.

В сряда вечер фаворитът за трофея "Барселона" гостува на "Райо Валекано" от 22 ч., а срещата ще бъде излъчена на живо по bTV Action. Преди това, от 20 ч. е двубоят "Севиля" - "Валенсия". 

От 22 ч. по RING може да гледате "Алмерия" - "Осасуна".