на живо

Великобритания каза #Достатъчно

Футболисти обявиха бойкот на социалните мрежи в знак на протест срещу расизма

Twitter

Хаштаг #Достатъчно е мотото на новата кампания в британския футбол в борбата срещу расизма. Професионалните играчи от Англия и Уелс се обединиха и обявиха бойкот на социалните мрежи за 24 часа в знак на протест срещу зачестилите случаи на расистки обиди по стадионите и извън тях. 

През последните няколко седмици обидите към футболистите валят не само от трибуните, но и в социалните мрежи.

Асоциацията на професионалните футболисти (PFA) поде кампанията, която срещна голяма подкрепа. Със специални съобщения се включиха Кевин де Бройне, Гарет Бейл и Ектор Бейерин.

Капитанът на "Уотфорд" Трой Дийни, който бе обиждан в Инстаграм от фен на "Уувърхемптън" след полуфинала във ФА Къп между двата тима, обяви, че е премахнал опцията за коментари под своите снимки, за да няма  подобни обиди. 

"Докато не променим представите на хората какво е черно и какво представлява тази раса, няма да постигнем нищо. Хората не са по-висши, защото са от една раса или друга. Хората са едни и същи и ние опитваме да покажем това", каза бившият английски национал Джон Барнс.

Защитникът на "Манчестър Юнайтед" Крис Смолинг каза: "Време е Туитър, Инстаграм и Фейсбук да вземат мерки и да поемат отговорност при защитата на потребителите си без значение от тяхната възраст, раса, пол или заплата".

Инициативата ще продължи в социалните мрежи до събота сутрин.

Междувременно футболисти и футболистки на "Манчестър Юнайтед" излязоха с общо видео обръщение до собствените си фенове, след като капитанът на "червените дяволи" бе обиждан на расова основа в социалните мрежи от привържениците на тима след загубата от "Барселона" с 0:3 в Шампионската лига.

В изцяло черно-белия клип играчите на мъжкия и дамския тим напомнят, че всички са "червени" и всички са "равни".