на живо

Висшата лига се завръща: Какво ново?

"Фулъм" и "Арсенал" слагат началото на кампания 2020/2021

Getty Images

Сезон 2019/2020 в английския футбол приключи с триумф за "Ливърпул" и въпреки принудителната пауза заради пандемията от коронавирус. Но тези неща вече са в миналото, описани в архива и подредени така, че да не пречат на бъдещето. А то започва днес - 12 септември.

Висшата лига в Англия се завръща за поредната си кампания и за да защити реномето си най-оспорван шампионат.

Първият мач от сезона изправя един срещу друг "Фулъм" и "Арсенал". И в него ще можем да видим някои от нововъведенията, продиктувани от мерките за ограничение на коронавируса, както и от модернизирането на футбола.

Висшата лига има нов... химн.

Футболистите няма да могат да се здрависват преди мач. Но ще слушат новата мелодия, записана в легендарното студио "Аби Роуд". Ако се питате защо името ви е познато - там "Бийтълс" са записвали своите хитове. 

Химнът е дело на композитора Дейв Конали, който е използвал услугите на 83-а музиканти.

Новата топка

8 години известна спортна марка работи по новата топка, с която ще играят тимовете в Англия през новия сезон. Очаквано тя е по-добра от миналогодишната, има по-добра аеродинамика и от Висшата лига я представят като... "революционна". 

Иначе е бяла с оранжеви и черни шарки.

Монитори на терена

Не за фенове, а за съдията. Той е задължен да изгледа спорно положение, преди да отмени решението си. 

Очакваме мачовете да станат малко по-дълги.

Снимка: Getty Images

Рамото не е част от ръката

Ако сте съдия във Висшата лига то трябва да знаете, че рамото вече не е част от ръката. Много е важно! Тъй като това е новото правило през сезона. 

Също така страничните съдии не трябва да вдигат флага си, за да отсъдят засада, преди футболист да е отправил удар.

Снимка: Getty Images

Синята линия на ВАР

Както разбрахме, ВАР ще продължи да има. Той обаче се изкачва с едно ниво и вече си има синя линия при определянето има или няма засада. Въвежда се 3D система, която определя положението на тялото на играчите. Червената линия, както до сега, сигнализира за засада. Синята означава, че разиграването е протекло по правилата.

Снимка: Getty Images

Двама нови съдии

Приветствайте двамата човека, чиито съдби могат да се развият в две посоки - или да забравите завинаги имената им, или да ги запомните, защото са повлияли на развоя на мач на любимия ви тим. 

Дарън Ингланд и Робърт Джоунс се присъединяват към отбора на съдиите.

Снимка: Getty Images

Рефери в... ярко лилаво

Съдиите на футболен мач трябва да се отличават от играчите на терена. Те не може да носят само черни униформи. Този сезон може да ги срещнете в тюркоазено (синьо-зелено), електриково (ярко жълто) и ярко лилаво. 

Отделно, футболистите ще носят на ръкавите си посланието "Няма място за расизъм". Това слага край на колениченето преди мач.

Снимка: Getty Images

Смени по часовник

Висшата лига има нов спонсор - известен производител на часовници. За това четвъртите съдии ще имат нови табла. Така номерата на смените, както и добавеното време ще се показват на уголемен... циферблат.

Иначе смените отново са 3. Край с фазата на петте промени.

Феновете са у дома

Мачовете продължават да се играят без публика. Поне до октомври, когато от клубовете се надяват правителството да разхлаби мерките за борба с коронавируса и да позволи на трибуните да присъстват определен брои почитатели. 

Все още обаче всичко е в сферата на догатките. 

 

Снимка: Getty Images

Но пък повече мачове по телевизията

Предната точка означава, че телевизията в Англия ще има повече работа. През септември всички 28 срещи ще бъдат предавани на екрана.

Снимка: Getty Images

Тагове:

Висша лига