на живо

Вижте най-паметните мачове между Англия и Шотландия

Най-старият международен футболен сблъсък с ново издание тази вечер в Глазгоу. Да си припомним защо е чакан толкова трескаво на Острова

Getty Images/Guliver Photos

Отборите на Англия и Шотландия ще се изправят един срещу друг за 112 път в приятелски мач тази вечер. Първият двубой между двата тима е през далечната 1872 година и е най-старото съперничество между национални отбори. Англия има 46 победи 24 мача са завършили на равно, а шотландците са се поздравили с успеха 41 пъти.

Четири емблематични мача между тези съперници ще останат в историята

През 1928 година Англия приема Шотландия само три седмици след като е постигнала разгром с 6:2 срещу този противник. Надеждите на гостите не са особенно големи след избора на играчите за тази среща, в която част от звездите на отбора няма да играят. Трите лъва отново излизат с най-доброто което разполагат, като атаката е водена от Дикси Дийн, който през сезона е отбелязал 60 гола. Противно на всички очаквания Шотландия разбива своя съперник на Уембли с 5:1

1967 Англия - Шотландия 2:3

Тази победа е най-значимата в историята на това съперничество за Шотландия. Тя идва само година след като англичаните са спечелили световната титла и излизат като фаворит на Уембли срещу своя съперник. "Гайдарите" са първия отбор, който побеждава момчетата на Сър Алф Рамзи на Уембли след Световното първенство. Само месец по-късно Селтик с 4-ма национали печели Купата на Европейските Шампиони. За първи път британски  отбор стига до този трофей

Денис Лоу открива резултата за Шотландия в средата на първото полувреме,а малко по-късно Боби Ленъкс удвоява резултата. Джак Чарлтън връща един гол, но минута след това Джим МакКолинг връща двата гола аванс. Джеф Хърст оформя крайния резултат.

ЕТО РЕПОРТАЖ ОТ СРЕЩАТА

1996 Англия - Шотландия 2:0

Това е първият и единствен двубой между двата отбора на голям турнир. След разочароващия старт на европейското за момчетата на Тери Венебълс, които завършват 1:1 с Швейцария на Уембли, те са решени да победят на всяка цена.

През първото полувреме отбора на Шотландия играе по-добре, но не успява да отбележи гол. В началото на втората част Алън Шиърър открива резултата. 15 минути преди края на мача Тони Адамс извършва нарушение в наказателното поле срещу Гордън Дюри. Дейвид Сиймън спасява дузпата изпълнена от Гари МакАлистър. Още в ответната атака Пол Гаскойн отбелязва легендарния си гол, който взривява цяла Англия, а години по-късно по всички игрища в странат децата се опитват да повторят изпълнението му.

ВИЖТЕ ТУК

1999 Шотландия - Англия 0:2

Последната квота за Евро 2000 е заложена на карта, когато старите съперници се срещат в решителен плейоф. Първата среща се играе пред 50 000 на Хемпдън Парк и цяла Шотландия очаква победа на своите любимци. Само след 45 минути игра Пол Скоулс смълчава цялата страна с два гола в 21-та и 41-та минута.  Двата гола на Скоулс със сигурност са смълчали шотландците в Глазгоу. Реваншът на Уембли е спечелен от Шотландия с 1-0, но това е крайно недостатъчно.

ВИЖТЕ ГОЛОВЕТЕ НА СКОУЛС