на живо

Под карантина на Игрите в Токио: Всеки ден тестове на слюнката (ВИДЕО)

Репортер на "Ройтерс" показа как изглежда изолацията за чуждестранните журналисти

Под карантина на Игрите в Токио: Всеки ден тестове на слюнката (ВИДЕО)

14-дневна карантина очаква чуждестранните журналисти, които ще присъстват на олимпийските игри в Токио. 

Репортерът на "Ройтерс" Джоузеф Кембъл е сред първите, които трябва да изкарат задължителната "тежка карантина" - това е период от три дни, които той е длъжен да прекара предимно в хотелската си стая. Затова Кембъл си води видеодневник, в който показва през какво трябва да премине всеки един негов колега, който възнамерява да отразява Игрите в Токио.

Той пристига в японската столица миналата седмица. "На теория, ако нямаме COVID-19, ни е позволено да се движим между основния медиен център и нашия хотел през последните 11 дни от карантината, въпреки че това подлежи на промяна в зависимост от мястото, от което пристига репортерът", разказва той във видеото.

"С колегите ми пристигнахме на 1 юли на японското летище "Нарита Интернешънъл Еърпорт" с полет от Сингапур. Там ни направиха тест за коронавирус и провериха документите ни. Преди да пристигнем, ние си направихме още два теста: един 96 часа по-рано и втори 72 часа преди пристигане."

"След като минахме проверките, бяхме посрещнати от тексиметров шофьор, осигурен от нашата компания, който да ни откара в хотела за карантина, намиращ се на 40 минути разстояние. Според протоколите на Токио 2020 е забранено да използваме обществен транспорт през първите 14 дни от карантината."

При настаняването в хотела и получаването на ключовете за стаите, служителите са отделени от гостите с плексигласови прегради. "Получихме купони за закуска за всеки ден от "тежката ни карантина". Разчитахме предимно на тези купони и на приложенията за доставка на храна."

"Ден първи от "тежката карантина" технически започна на следващия ден. Беше ни позволено да посетим ресторанта в хотела и лобито, за да си вземем в кутии закуска от бюфета."

"На входа на ресторанта ни измериха температурата и си сложихме ръкавици за еднократна употреба, докато сме на бюфета. Други гости на хотела се хранеха в ресторанта. Обикновено си взимах доста храна, достатъчно за закуска и обяд."

"Дадоха ни 3 пластмасови туби, с които да си взимаме от слюнката за дневните COVID-19 тестове. Освен това изискваха от нас да информираме за здравословното си състояние всеки ден чрез приложение, включително да пишем каква ни е температурата и дали имаме някакви симптоми на коронавирус."

За да запълва времето Джоузеф Кембъл прави упражнения, пие кафе и се храни здравословно. Междувременно гледа японски новинарски програми и се опитва да си припомни японския език.

"През по-голямата част от първите три дни бе предимно дъждовно и единственият ми поглед към света идваше под формата на офис сграда точно пред прозореца ми.", продължава неговият разказ.

"След три дни без позитивен тест за COVID-19, получих позволение да напусна хотела и да се разходя до пресцентъра на Токио 2020. Ще прекарам следващите 11 дни между хотелската си стая и зоната за медии, което е 5-минутна разходка. Не очакваме да имаме нови тестове за коронавирус до края на настоящия карантинен период.", завърши той.

Олимпийските игри ще бъдат открити на 23 юли и ще завършат на 8 август. Чуждестранни фенове по трибуните няма да има, а мерките срещу резпространението на коронавируса са много строги и в голяма степен ще ограничат придвижването и работата на журналистите, които ще отразяват Игрите.