на живо

Вкусно като… гума на велосипед (РЕЦЕПТА)

Надпреварата "Париж – Брест" си има свой... десерт

Getty Images

Замисляли ли сте се някога от къде произлизат десертите? Как така на някой му хрумва да смеси дадени съставки и да направи нещо сладко, което гали небцето и радва сетивата?

Оказва се, че вдъхновението идва от различни неща. Дори от спорта! Дори от колоезденето, което не изглежда толкова сладко отстрани, а по-скоро уморително.

Снимка: Getty Images

През далечната 1891 г. се слага началото на най-старото състезание по колоездене, което се провежда и днес. Маршрутът е дълъг 1200 км, а участниците тръгват от Париж, стигат до града-пристанище на Атлантическия океан Брест и се връщат обратно в столицата.

Инициативата идва от френския журналист Пиер Жифар, който се наема с организацията. До 1951 г. своеобразният колоездачен маратон се провежда на всеки 10 години, а днес - на всеки 4. От 1901 г. в състезанието сили мерят не само професионалисти, а и любители. Според една от легендите, първият победител в надпреварата – Шарл Терон, карал без да спира в продължение на 71 часа и 35 минути. Подгласникът му Пиер Жиел-Лавал не издържал и си легнал за няколко часа през третата нощ, за това загубил лидерската позиция. Днес надпреварата протича в 15 етапа, като след всеки участниците имат време за почивка.

Снимка: Getty Images

За третото издание на Париж-Брест (през 1911 г.), организаторът Жифар решава да изненада участниците и се отбива при сладкаря Луи Дюран. Моли го да направи десерт, който символизира колоездачната обиколка.

Така, през 1910 г. за първи път се появява „Париж-Брест“ – еклеров сладкиш с кръгла форма. Именно тя е важната. Дюран е решил да го направи такъв, за да напомня гумата на велосипедите.

Снимка: Getty Images

Ето как се прави той:

Продукти:

За еклеровото тесто:
вода - 120 мл
масло - 2 с.л.
захар - 1 ч.л.
сол - 1 щипка
брашно - 4 с.л.
яйца - 2 бр.
бадеми - 1 с.л. филирани
пудра захар

За пълнежа:
сметана - 225 мл
бадеми
крем – ванилов

Снимка: Getty Images

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 200 градуса. Леко намазнете тава за печене. Сложете в тенджерка маслото, водата, захарта и солта, кипнете сместа. Щом маслото се разтопи и вода заври, добавете брашното наведнъж. Разбийте за няколко минути, докато тестото започне да се отлепя от стените.

Махнете от котлона и разбийте яйцата едно по едно, добавяйки ги към тестото, като оставите малко за намазване. Сложете тестото в шприц и шприцовайте 5 кръга върху намазнената тава за печене. Намажете ги със запазената част от яйцата, поръсете с бадемите и запечете за 20 минути. Оставете ги да се охладят, след което ги разрежете хоризонтално на две части.

За да направите пълнежа, разбийте сметаната, добавете начупените бадеми и ваниловия крем, разпределете върху разрязаните на две кръгове, похлупете, поръсете с пудра захар и сервирайте.