на живо

Зографски преодоля квалификацията на старта на "Четирите шанци"

Българинът завърши на 33-а позиция в Оберстдорф

Reuters

Българският състезател по ски скокове Владимир Зографски преодоля квалификацията в първото за сезона състезание от престижната верига "Четирите шанци". 

В германския град Оберстдорф той записа 110,5 м, което му отреди 98,5 точки и 33-о място в класирането. 

Снимка: Getty Images

Това означава, че роденият в Самоков спортист ще се включи в същинската надпревара, която е утре (29 декември). Първите 50 в квалификациите си осигуряват място в първия кръг на старта. 

Предварителната надпревара в Оберсдорф беше спечелена от австриеца Филип Ашенвалд. След него се наредиха Халвор Егнер Гранеруд (Норвегия) и Цене Превц (Словения).

В утрешния старт Зографски първо ще се изправи срещу германеца Рихард Фрайтаг, който беше част от тима, спечелил сребърен медал в отборната надпревара на олимпийските игри в Пьонгчанг през 2018 г. Скачачът с по-добър резултат продължава напред към втория етап, където вече е важен самият резултат.

В квалификациите днес (28 декември) участие не взеха най-добрите състезатели на Полша. Причината е положителна проба за коронавирус в тима. Поляците са със статут на фаворити при всяко едно състезание по ски скокове.

Самият Зографски също беше заразен, но дни преди старта в Оберстдорф даде отрицателна проба за COVID-19.

Снимка: Lap.bg

Най-предното място, което е заемал българинът в крайното класиране на "Четирите шанци" е 18-о през сезон 2018/2019. През миналото издание на надпреварата той завърши 61-и.