на живо

Влагата и жегата отказаха близо половината бегачки в маратона

"Непоносимо е. Не може да дишаш", оплакаха се атлетите в Доха

Getty Images

Огромна част от състезателките в маратона на световното първенство по лека атлетика в Доха, Катар не успяха да финишират заради адските атмосферни условия, в които се провежда състезанието. 

На старта застанаха 68 състезателки, като от тях завършиха само 40. Останалите отпаднаха по трасето. Победителка стана кенийката Рут Чепнгетич с време 2:32:43 часа. Това обаче е най-слабият резултат в историята на световни първенства. 

Снимка: Getty Images

Участничките се оплакаха не само от температурата на въздуха, която надхвърляше 30 градуса, а и от непоносимата влажност. Именно тя създава по-големи проблеми на бегачките.

"Направо те убива. Не можеш изобщо да дишаш. Непоносимо е. Мислех си, че няма да успея", заяви след състезанието Волха Мазуронак от Беларус, която завърши пета.

Снимка: Getty Images

Всъщност организаторите дискутираха възможност да отменят старта именно заради тежките условия, но решиха да го преместят през нощта, когато ще е по-поносимо за атлетите. 

"Това е неуважение към състезателите. Някакви високопоставени лица се събраха и решиха, че първенството ще се провежда тук. Но те си седят на студеничко, а сега сигурно спят. В нашата страна никога няма да се проведе маратон в тези условия", заяви след старта треньорът на Етиопия Хаджи Адило Роба.

Снимка: Getty Images