на живо

Властелинът от марката

Араби първи признават могъществото на Йордан Биков

Властелинът от марката

През 1972 г. Йордан Биков е абсолютен властелин в световната тежка атлетика. Само за четири месеца печели европейска, световна и олимпийска титла в категория до 75 кг, а постижението в трибоя за златен медал от Игрите в Мюнхен от 485 кг и до днес остава в историята като рекорд за всички времена. А след златния си опит Биков скача метър и половина над щангата... от радост.

След тази олимпиада трибоят в щангите, включващ и движението повдигане, е премахнат и е въведен двубоят с изхвърляне и изтласкване. През същата 1972-а година Йордан Биков е избран за Спортист номер 1 на България, а малко очаквано за него признание идва и от арабския свят.

В едно от седемте емирства на несметно богатите ОАЕ - Ум-ал-Куейн е валидирана пощенска марка, на която в два кадъра, преплетени с олимпийските кръгове е увековечен историческият успех на великия българин.

Йордан Биков, който днес празнува имен ден, е роден на 17 октомври 1950 г. в Пазарджик. Още като дете е привлечен от спорта. Първоначално се занимава с гимнастика, но под влиянието на по-големия си брат Георги и учителя си по физическо възпитание се насочва към вдигането на тежести. Йордан бързо напредва в новия за него спорт, а талантът му не остава незабелязан и той е поканен да учи в училището "Олимпийски надежди" в София, а там негов треньор е Иван Абаджиев.

След незадоволителното представяне на българските щангисти в Мексико през 1968 г., настъпва промяна в ръководството на националния тим по вдигане на щанги. За треньор е избран Абаджиев, който залага на състезателите, които познава най-добре – момчетата от училище "Олимпийски надежди". 

Първата си голяма титла Биков печели на европейското първенство в Констанца (1972 г.), въпреки че малко преди това контузва китката си и две седмици е в шина.

До последно е под въпрос дали ще участва. Проблемите не успяват да го спрат и той заема първото място, като побеждава един от най-добрите щангисти в света по онова време – Виктор Куренцов (СССР).

На Игрите в Мексико през 1968 г. Куренцов прави трибой, който никой по това време не може да доближи. 

След победите на световното и олимпийските игри, Биков става първият българин с голям шлем в щангите.

Тежка контузия на коляното обаче му попречва да продължи победния си ход. След като се отказва от активния спорт става треньор в Спортното училище "Георги Бенковски" в Пазарджик. Два месеца е селекционер на националния тим на Китай.