на живо

Властта е в техните ръце (ВИДЕО и ГАЛЕРИЯ)

Четвъртите в света, които управляват в българския футбол четвърт век след подвига си в САЩ’94

Какво е общото между Христо Стоичков, Любослав Пенев, Петър Хубчев и Красимир Балъков? Всички те бяха дълги години съотборници в националния отбор на България. Да, верен отговор!

Освен отлични футболисти от едно златно за родния спорт поколение, онова което ги свързва са и ролите, които изпълняваха, изпълняват или тепърва предстои да изпълняват от другата страна на барикадата – по костюм, изправени край страничната линия на терена, в качеството си на треньори.

Красимир Балъков е почти сигурният нов селекционер на държавния ни тим. Факт, който се очаква да бъде потвърден всеки момент от БФС. Говори се, че оставката на Петър Хубчев е факт, но и за нея все още мълчат от централата в Бояна. Ако Балъков застане начело на България, то той ще бъде четвъртото голямо име от Пеневата чета, което заема тази позиция.

Първият бе Стоичков, който дебютира като наставник на „лъвовете” през 2004 г. В 29 мача под негово ръководство българите постигнаха 13 победи, 11 равенства и 5 загуби.

През 2011-та дойде ред и на Любослав Пенев, който макар да не игра на световното през 1994-та поради здравословен проблем, има заслуга за класирането ни за Мондиала. Той регистрира 20 двубоя начело на представителния ни тим, в които нашите стигнаха до 9 успеха, 8 поражения и 7 пъти завършиха наравно.

Хубчев пое диригентската палка през 2016-та, като до момента с него „трикольорите” са спечелили 8 пъти, 7 пъти бяха надиграни и 5 пъти финишираха при равен резултат.

Сега на ход е Балъков, който от години се спряга за поста на национален селекционер, но обтегнатите му отношения с президента Борислав Михайлов така и не позволяваха виртуозът от Велико Търново да бъде избран. Публична тайна е, че разривът между Балъков и Михайлов настъпи преди години от факта, че халфът отказа да подкрепи бившия вратар на четвъртите в света в битката му за шефското място на БФС срещу Иван Славков. Времето обаче е най-добрият лечител и кандидатурата на Балъков, който към днешна дата изглежда все по-близо до сбъдване на отколешната си мечта, го доказва.

Четвъртите в света обаче властват не само при треньорите на националния отбор по футбол. На практика, те задават темпото в родния футбол на всички нива.

Борислав Михайлов е непоклатим като президент на централата от 2005 г. насам. Йордан Лечков и Емил Костадинов са членове, чиято дума тежи много в Изпълкома на БФС.

Тагове:

@