на живо

Командос с 20-годишен опит готви "Бодьо" за битката с ЦСКА (ВИДЕО)

Бьорн Мансверк е тайното оръжие на норвежкия тим

Командос с 20-годишен опит готви "Бодьо" за битката с ЦСКА (ВИДЕО)

"На мач като на война." Метафора за борбеност и себераздаване. В "Бодьо Глимт" приемат нещата буквално. През 2016-а, когато тимът изпада от елита, в клуба решават да се погрижат за психиката на играчите. Наемат тежката артилерия - военния пилот с 20-годишен опит и мисии в Афганистан и Либия – Бьорн Мансверк.

"Като военен пилот можеш да се фокусираш само върху себе си. Не се изправяш срещу Русия или Китай всяка неделя в 6 ч. Не можеш да направиш съпоставка с тях. Затова непрекъснато учиш и намираш начин да се развиваш.", споделя той.

В Либия изтребителят на Бьорн едва не е уцелен, а той ще помни преживяното там завинаги.

"Бомбардирахме много, атакувахме сгради. Точно преди да заминем, целият ни отряд премина през едногодишна програма за психологическа издръжливост. Това ме подготви за моята игра, за моята война."

За да победиш ужаса на войната обаче има само един ход.

"Всеки проблем се обсъжда на мига, а не когато мисията приключи.", продължава Мансверк.

В "Бодьо" важи същото. Затова при допуснат гол играчите се скупчват в кръг и се прегръщат.

"Питах ги "Има ли ситуация, в която можете да спрете и да си поговорите?" Отговориха, че когато им вкарат гол, имат малко време. Така сами намериха решението.", разказва Мансверк.

Бьорн разговаря с всеки футболист по отделно на всеки три седмици.

"Учим ги да имат самочувствие. Не самоувереност, а самочувствие. Да имат увереността да кажат всичко, да питат всичко, без да мислят за последствията. Така няма да се страхуват да сгрешат."

Тази вечер "Бодьо" приема ЦСКА. Близо до Северния Полярен кръг ще се играе футбол при -12 градуса. у дома и стените помагат, но норвежкият тим има и своето скрито оръжие. Неговото име е Бьорн Мансверк.