на живо

Волейболният "Левски" си върна купа на 62 години, намерена на битпазар

Светлозар Герджиков разпознал трофея и го предоставил на "сините", а те му се отблагодариха с награда

Волейболният "Левски" отново може да се радва на първия си трофей при дамите. Купата от 1959 г. се върна в клуба, благодарение на Светлозар Герджиков. 

Той я открива на битпазар преди година и я разпознава. 

"Тя е оцеляла. Доколкото разбрах, в някакво мазе е била, докато са разчиствали. От човека, от който я купих, го научих това. Видях я... Там буквално всичко е на земята. Привлече ми веднага погледа като нещо много красиво", разказва Герджиков.

Снимка: Lap.bg

Днес той предостави трофея на легендарния бивш волейболист и треньор на "Левски" - Христо Илиев, който я прие през сълзи.

"Вълнувам се, защото аз се опитах да намеря купата от европейската шампионска титла от 1980 г. И се надявам и аз като Светльо да я върна в "синия" клуб", заяви той.

Снимка: Lap.bg

Заради своята благородна постъпка Светлозар Герджиков беше отличен на традиционната церемония "Синя звездна класация". Той получи грамота и плакет, връчени от именитата треньорка по художествена гимнастика Нешка Робева.

Мъжкият волейболен клуб на "Левски" получи още едно отличие. Александър Николов беше награден за най-перспективен млад спортист.

Снимка: Lap.bg

Номер 1 за 2020 г. станаха европейските шампионки по борба Миглена Селишка и Мими Христова, а Петър Касабов беше отличен за най-добър треньор. Той раздели първото място с боксовия специалист Владислав Георгиев.

Втори в класацията при спортистите е боксьорът Ясен Радев, който спечели златен медал от шампионат на Стария континент за младежи. На трета позиция са спортната гимнастичка Валентина Георгиева (европейска сребърна медалистка на прескок при девойките), както и боксьорът Кирил Борисов (европейски сребърен медалист от шампионат за младежи).

Снимка: Lap.bg