на живо

Волейболният "Левски" си върна купа на 62 години, намерена на битпазар

Светлозар Герджиков разпознал трофея и го предоставил на "сините", а те му се отблагодариха с награда

Волейболният "Левски" си върна купа на 62 години, намерена на битпазар

Волейболният "Левски" отново може да се радва на първия си трофей при дамите. Купата от 1959 г. се върна в клуба, благодарение на Светлозар Герджиков. 

Той я открива на битпазар преди година и я разпознава. 

"Тя е оцеляла. Доколкото разбрах, в някакво мазе е била, докато са разчиствали. От човека, от който я купих, го научих това. Видях я... Там буквално всичко е на земята. Привлече ми веднага погледа като нещо много красиво", разказва Герджиков.

Снимка: Lap.bg

Днес той предостави трофея на легендарния бивш волейболист и треньор на "Левски" - Христо Илиев, който я прие през сълзи.

"Вълнувам се, защото аз се опитах да намеря купата от европейската шампионска титла от 1980 г. И се надявам и аз като Светльо да я върна в "синия" клуб", заяви той.

Снимка: Lap.bg

Заради своята благородна постъпка Светлозар Герджиков беше отличен на традиционната церемония "Синя звездна класация". Той получи грамота и плакет, връчени от именитата треньорка по художествена гимнастика Нешка Робева.

Мъжкият волейболен клуб на "Левски" получи още едно отличие. Александър Николов беше награден за най-перспективен млад спортист.

Снимка: Lap.bg

Номер 1 за 2020 г. станаха европейските шампионки по борба Миглена Селишка и Мими Христова, а Петър Касабов беше отличен за най-добър треньор. Той раздели първото място с боксовия специалист Владислав Георгиев.

Втори в класацията при спортистите е боксьорът Ясен Радев, който спечели златен медал от шампионат на Стария континент за младежи. На трета позиция са спортната гимнастичка Валентина Георгиева (европейска сребърна медалистка на прескок при девойките), както и боксьорът Кирил Борисов (европейски сребърен медалист от шампионат за младежи).

Снимка: Lap.bg