на живо

Волейболните юноши са на финал на световното първенство! (ВИДЕО)

Още една страхотна победа за България

Волейболните юноши са на финал на световното първенство! (ВИДЕО)

Юношеският ни национален отбор по волейбол до 19 г. ще се бори за титлата на световното първенство в Иран! Тимът на Мартин Стоев победи Русия с 3:2 гейма (14:25, 25:21, 25:20, 20:25, 15:13) и си върна за загубата от "Сборная" в груповата фаза.

Финалът е утре (2 септември) от 17:30 ч. и ще може да го гледате на живо по RING и на сайта btvnovinite.bg.

В спор за титлата България ще срещне Полша.

Снимка: FIVB

За първи път български отбор стига до финал на световно първенство в колективен спорт след триумфа на водените от Светослав Стойчев волейболисти до 21 г. на шампионата в Кайро през 1991 г. Сред златните медалисти тогава беше и сегашният селекционер Мартин Стоев, който получи наградата за най-добър играч на турнира.

Русия показа стабилна игра през първия гейм, докато българските национали не успяха да намерят начин да им се противопоставят. Родната блокада не беше никак ефективна, а и в атака се виждаха проблеми за "лъвовете". От другата страна на мрежата пък руснаците разчитаха на доброто представяне на Тимофей Тихонов и Михаил Лабинский.

Снимка: FIVB

България поведе стабилно в началото на втория гейм. Промяната в играта на момчетата на селекционера Мартин Стоев беше видима. С добри отигравания се отличиха Александър Николов и Виктор Бодуров. В средата на гейма руснаците съумяха да изравнят за 15:15. В тази напрегната ситуация "лъвовете" показаха характер и отново поведоха. До края на частта българите не изпуснаха лидерството и изравниха резултата.

Доброто представяне на терена за родните волейболисти продължи и през третия гейм. Георги Татаров беше с основна заслуга за солидната преднина, натрупана в началото. В края на частта разликата набъбна до 8 точки, което внесе доста спокойствие в българските редици. Руснаците се възползваха от това и с мощни атаки на Тихонов стопиха преднината до 3 точки. Прекъсване в самия край на частта стабилизира емоциите в нашето поле и закономерно "лъвовете" поведоха в резултата.

Снимка: FIVB

В четвъртия гейм Русия тръгна по-уверено и поведе с 3:1. Момчетата на Мартин Стоев обаче успяха да се поуспокоят и изравниха при 4:4 и 6:6. Впоследствие "Сборная" дръпна с 4 точки и поведе с 10:6. Тимът ни се разколеба, което отвори още по-сериозна разлика - 17:10. В края на частта юношите ни стопиха част от нея до 19:23, но това не беше достатъчно и срещата продължи с тайбрек.

В него Татаров стартира убедително и с мощна забивка направи 2:2. Играта на двата тима беше равностойна, а всяка грешка се наказваше. С две директни точки от начален удар на Лабинский Русия поведе с 11:9, но това не беше краят! С финален щурм българските момчета пречупиха "Сборная" и след 15:13 триумфираха в оспорваната битка.

Снимка: FIVB

Най-резултатен за победата беше Георги Татаров с 18 точки, а Александър Николов добави 15.