на живо

Време е за предпоследната крачка към олимпийската мечта

Българските волейболисти излизат днес срещу Германия на полуфинал на олимпийската квалификация в Берлин

CEV

Никога пътят към олимпийските игри за мъжкия национален отбор по волейбол на България не е бил толкова трънлив и толкова кратък!

Днес (9 януари) момчетата на селекционера Силвано Пранди са на път да направят предпоследната крачка към деветото участие на България на олимпийски игри в този спорт. "Лъвовете" трябва да победят Германия насред Берлин, за да си осигурят място във финала на турнира, който ще даде право на един отбор да си събере багажа и да замине за Токио през лятото.

Снимка: CEV

Българите всъщност са сред изненадите в жестокия турнир. През 2019 г. те не успяха да се класират за Игрите, след като на косъм изпуснаха победата срещу Бразилия във Варна. За Берлин пък заминаха в ролята на аутсайдер след поредица скандали в отбора и по ръководните постове във федерацията. 

Но явно така им е писано!

За Лондон2012  "лъвовете" се класираха отново сред сътресения - отказването на тогавашния селекционер Радостин Стойчев и звездата Матей Казийски. 

Снимка: CEV

Този път момчетата станаха свидетели на намерението за оттегляне на дългогодишния президент Данчо Лазаров и ултиматум към селекционера Силвано Пранди. Явно тези сътресения, съчетани с огромното желание за изява на най-важния спортен форум, са ги "посъбудили" и "лъвовете" изреваха мощно в своята "група на смъртта"!

3 победи от 3 мача, две от тях срещу актуалния европейски шампион Сърбия и срещу един от хегемоните на Стария континент - Франция. През Нидерландия сякаш преминаха без никакви проблеми!

Не само резултатите носят оптимизъм. Играта, която показват националите е безкомпромисна, вдъхновена, категорична. На светлини години от тази, която видяхме на европейското първенство през есента на 2019 г., когато "лъвовете" завършиха на рекордно ниската 11-а позиция в крайното класиране.

Снимка: CEV

Мачът днес е от 21:10 ч. българско време днес (9 януари). В залата в Берлин няма да е приятно за родните волейболисти, въпреки че в последните дни българската агитка в Германия се отличава с гръмогласни скандирания и топла подкрепа. 

Все пак "лъвовете" знаят, че залогът е всичко или нищо!