на живо

Всички тенисисти от топ 100 ще участват на Australian Open

98 от най-предно класираните жени също са подали заявка за участие в Мелбърн

Reuters

След кошмарната 2019 г., белязана от пандемия от коронавирус и напълно объркан календар на събитията, тенисът ще се завърне през новия сезон с гръм и трясък!

Заявка за участие на първия важен турнир за новата година - Откритото първенство на Австралия, са подали всички тенисисти от топ 100 в ранглистата при мъжете. 98 дами, класирани на първите места, също ще бъдат част от надпреварата от Големия шлем, която трябва да се проведе от 8 до 21 февруари.

Снимка: Reuters

Това означава, че, ако не се появят други препятствия, на корта ще видим Григор Димитров, който е номер 19 в света. Заявка за участие е подал и бившият номер 1 Роджър Федерер, който претърпя две операции и не е излизал на корта за голям турнир от началото на 2020 г., когато игра именно в Мелбърн.

Снимка: Reuters

При дамите няма да има българска представителка, която да играе директно в основната схема. Четирите ни най-добри тенисистки - Цветана Пиронкова (136-а в световната ранглиста), Виктория Томова (номер 193), Изабелла Шиникова (номер 202) и Елица Костова (номер 210), ще трябва да преминат през квалификации, които ще се проведат в Дубай от 10 до 13 февруари.

За последните 12 години не е имало случай, в който всички тенисисти от топ 30 в света да участват в Откритото първенство на Австралия!

Снимка: Reuters

Преди да излязат на корта, всички участници ще бъдат изолирани за 14 дни, за да се сведе до минимум опасността от заразяване с коронавирус. 

Феновете научиха и още една добра новина. Мачовете ще могат да се наблюдават на живо от трибуните. Организаторите заявиха, че на трите най-големи корта ще бъдат допускани зрители, които не запълват повече от 25% от капацитета им.