на живо

Един клуб за пример

Порто продава, но продължава да бъде фактор в Европа

Getty Images/Guliver Photos

Наскоро се разбра, че Реал Мадрид е закупил десния бек на Порто Данило за 31,5 милиона евро. Това накара специалистите да пресметнат колко точно е спечелил португалският тим от трансфери. Сумата е умопомрачителна. За 10 сезона в клубната каса са постъпили над 517 милиона евро. Сред продадените са играчи като Хълк, Радамел Фалкао и Хамес Родригес.

Снимка: nasa.gov

"Синьо-белите" не са най-популярният клуб в родината си, но доминацията им в Лига Сагреш е безспорна. Порто е бил шампион на Португалия в 7 от последните 10 сезона.

В Европа "драконите" също продължават да изумяват. След като през 2004 година спечелиха Шампионска лига под ръководството на Жозе Моуриньо, никой не очакваше Порто да продължи да бъде част от европейския елит. Десет години по-късно португалският тим все още е в първа урна на турнира и редовно стига поне до осминафинал.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Как успява Порто да поддържа подобно високо ниво?

Финансовата ситуация в Португалия е тежка. Повечето футболни клубове имат дългове, включително и Порто. Принудени са да продават звездите си, за да избегнат по-сериозни финансови проблеми, но винаги съумяват да им намерят заместници. Скаутската мрежа на "драконите" е тяхното основно оръжие.

Клубът има интересна трансферна политика. Привличат се голям брой младежи от Южна Америка с надеждата някой от тях да се превърне в суперзвезда и да бъде продаден за огромна сума. Разбира се, Порто не е единственият клуб, който следва този модел. Италианският Удинезе действа по същия начин. Докато в последните години тимът от Удине може да се похвали само с продажбата на Алексис Санчес в Барселона, при Порто положението е съвсем различно. Скаутите на "синьо-белите" са може би най-добрите в света.

Трябва да се отбележи, че в Португалия почти няма пречки за получаване на работна виза. Контрастът с Англия е огромен. Това превръща държавата в един своеобразен път за младите таланти от Бразилия и Аржентина към Европа. Адаптацията им също е по-лесна, тъй като португалският е близък до техните езици.

Разликата в класите на големите тимове в Примейра Лига и останалите е сериозна, така че шансовете на младоците за успешна кариера са високи.

Всички се съсредоточават върху играчите, които Порто привлича от Латинска Америка, но "драконите" купуват и най-доброто от местното първенство. Клубове като Витория Гимараеш, Пасош де Ферейра, Ещорил и Маритимо често продават на Порто най-обещаващите си таланти.

Заслуга за успехите на клуба има и президентът Жорже Нуно Пинто да Коща. Като бизнесмен той знае как се управлява една такава организация. Да Коща е бил и шеф на футболната лига на страната, познава се със суперагенти като големия Жорже Мендеш, станал посредник при не една или две големи сделки на португалския гранд.

Президентът на Порто често бива критикуван от част от феновете на "синьо-белите" заради продажбите на ключови играчи, но всичко се прави в името на стабилността. Годишните отчети на клуба го доказват.

Отличното представяне на Порто през годините се дължи и на специалистите, които водеха тима. Сред тях личат имената на Жозе Моуриньо, Жезуалдо Ферейра, Андре Вилаш-Боаш и Витор Перейра. "Драконите" трудно ще повторят успехите си от ерата на "Специалния", но все пак не бива да бъдат подценявани.

В сряда Порто ще води поредната си битка в Шампионска лига. Момчетата на Хулен Лопетеги се изправят срещу Байерн (Мюнхен) в мач от четвъртфиналната фаза на най-силния клубен турнир в света. Двубоя може да наблюдавате пряко в ефира на RIBG.BG от 21:00 часа.