на живо

Китай казва "Стоп!" на скъпите трансфери

Ръководството на Суперлигата с ограничения за чужденците

Отборите от китайската Суперлига няма да могат да ползват повече от трима чужденци в един мач. Промяната важи за новия сезон, който започва през месец март.

Това правило значително би забавило плановете на редица отбори да инвестират в закупуването на звездите от Европа. Последното име, което е спрягано за мултимилионен трансфер, е Диего Коста от "Челси".

От Суперлигата заявяват, че с ограничението ще се прекратят "нерационалните инвестиции". Досега правилото гласеше, че отборите могат да ползват по 4+1 чужденци в един мач. Четирима отвъд пределите на Азия и един азиатски футболист. Сега тимовете в Китай ще бъдат задължени да включват в групата двама местни футболисти от младежките формации. Единият от тях задължително ще е титуляр.

"Шанхай Шенхуа" е най-засегнатият отбор от промените. Нападателното трио Демба Ба, Обафеми Мартинс и Карлос Тевес изглежда ще трябва да се редува за това кой ще бъде сред титулярите, тъй като там са още колумбийските полузащитници Фреди Гуарин и Джовани Морено.

Освен европейците и южноамериканците, австралийците и корейците също ще бъдат засегнати. Именно играчи от последните две страни са също част от инвазията към Суперлигата. Надеждата на китайските футболни шефове е да се внедрят повече местни таланти в отборите, които да се учат от световните звезди.