на живо

Луиш Фиго влиза в битката за президент на ФИФА

Португалецът обещава да изчисти името на ФИФА

Getty Images

Португалската легенда Луиш Фиго се кандидатира за президент на ФИФА и ще се опита да свали от този пост Сеп Блатер. Крайният срок за подаване на кандидатурите е 29-и януари, четири месеца преди конгреса за избор на нов президент.

"Притеснен съм за футбола. Не ми харесва какъв имидж си е изградила ФИФА през последните години", заяви Фиго пред CNN.

"Ако потърсите ФИФА в интернет, първата дума, която ще видите, е "скандал". Това не е позитивна дума. Това е първото нещо, което трябва да се промени, и аз ще се опитам да възстановя репутацията на организацията. Футболът заслужава много повече от това. Вече разговарях с много важни хора във футбола, играчи, треньори, президенти на федерации и всички са на мнение, че трябва да настъпят промени. Миналата година на Световното първенство в Бразилия видях реакцията на всички фенове спрямо ФИФА и смятам, че това трябва да се промени. Време е за смяна на управлението, прозрачност и солидарност", каза бившият португалски национал.

Освен Фиго своите кандидатури подадоха Жером Шампен, принц Али Бин Хюсеин, Давид Жинола и Михаелл Ван Прааг. Агентът Мино Райола се оттегли от битката.