на живо

Приказката свърши

Клоп и Борусия Дортмунд се разделят след 7 силни години

Getty Images/Guliver Photos

Ексцентричен, емоционален, брилянтен тактик. Това са само част от думите, с които можем да опишем Юрген Клоп. Немският специалист пое "черно-жълтите" през 2008 година и задмина всички очаквания на феновете. Под негово ръководство "Бе Фау Бе" спечели два пъти Бундеслигата, веднъж Купата на Германия, грабна две Суперкупи на страната и игра един финал в Шампионска лига.

Титлите от 2011 г. и 2012 г., както и победата над Байерн (Мюнхен) с 5:2 във финала за Купата на Германия, отново през 2012 г., са най-големите успехи в ерата на Клоп.

През 2005 г. Дортмунд бе близо до банкрут, след това смени трима треньори за 4 сезона. Тогава на сцената се появи Клоп. Легендата на Майнц 05 преобрази Борусия. Юрген има 337 мача за "карнавалния клуб" в кариерата си. Дебютира като таран, но по-късно бива преквалифициран на централен защитник. Гъвкав е като играч, а след това и като треньор.

Любопитно е, че Клоп първо се явява на интервю за работа в Хамбургер, но отива по анцуг и ръководството на клуба избира Мартин Йол пред него.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Солидните тактически познания и заразителният ентусиазъм на Клоп тласнаха Борусия напред. Често го виждахме да подскача, с огромна усмивка на лицето си, да размахва победоносно юмруци във въздуха и да раздава мечешки прегръдки на своите възпитаници. А на терена Хумелс и Суботич бяха като стена в защита, Шахин дърпаше конците в халфовата линия, а Гьотце и Ройс блестяха напред. "Черно-жълтите" бяха сплотени и наистина играеха като отбор.

Борусия и Клоп работеха отлично заедно ... поне до началото на този сезон. Всичко започна когато "Бе Фау Бе" инкасира най-бързия гол в историята на Бундеслигата. Карим Белараби от Байер (Леверкузен) вкара в 9-ата секунда в мач от първия кръг на първенството. Оттам-нататък нещата тръгнаха надолу. Специалистите твърдяха, че причината е напускането на Роберт Левандовски в посока Байерн (Мюнхен).

Няма как липсата на един играч да окаже такова влияние над формата на отбора. Причината за слабото представяне на Борусия бе друга.

Съперниците на "черно-жълтите" разбраха как трябва да се играе срещу момчетата на Клоп. Тимове като Хановер и Хамбургер предимно се защитаваха, чакайки своя момент да отбележат след контраатака. След това и останалите отбори в Бундеслигата възприеха тази стратегия със завиден успех.

Отговорът на Клоп не закъсня. Борусия премина към 4-4-2 с Марко Ройс като атакуващ халф, непосредствено зад нападателя. Ройс обаче се контузи за 2 месеца и планът на Клоп се провали. "Черно-жълтите" пропускаха чисти положения и инкасираха лесни голове. Дори завръщането на Невен Суботич не помогна. Липсваше и огнева мощ, защото покупки като Чиро Имобиле и Адриан Рамос се оказаха неуспешни. Борусия се отдалечи много от местата, даващи право на участие в Шампионска лига и логичното се случи. Клоп обяви, че се оттегля от поста си след края на сезона.

Скоро след това ръководството на клуба обяви името на неговия заместник – Томас Тухел, който идва от ... Майнц 05.

Едва ли един слаб сезон ще накара хората от "Жълтата стена" да забравят постигнатото от Клоп досега. Той винаги ще бъде все така популярен.

Немският специалист заяви, че иска малко почивка от футбола, но големи европейски отбори вече се наредиха на опашка за услугите му. Свързват го с Ливърпул, Манчестър Сити, Арсенал и Байерн (Мюнхен). Малко вероятно е Клоп да остане дълго без работа.

Предстои да видим кой път ще поеме специалистът и как ще се справи любимата му Борусия без него.