на живо

Реал Мадрид срещу Барселона: 78 - 78

Равенство в трофеите след повече от 110-годишно съперничество

Триумфът на Реал Мадрид в мача за Суперкупата на Европа срещу Севиля с 2:0 донесе третия трофей за клуба от началото на 2014 година. Освен това обаче "белите" продължиха и великото си съперничество с Барселона, но по показател, на който доста рядко се обръща внимание, а именно броят на спечелените купи.

Оказва се, че след вековно съперничество двата клуба имат абсолютно еднакъв брой трофеи във витрините си - 78. Само през 2014 мадридският тим прибави три титли към историята си, докато Барса няма да успее да се "разпише", тъй като за "каталунците" няма налични турнири за печелене към момента. Каталунците бяха лидери в тази графа от статистиката главно заради невероятните успехи по времето, когато Хосеп Гуардиола бе начело на отбора, доминирайки, както на домашната, така и на европейската сцена.

В момента обаче Реал изглежда като фаворит да поведе в трофейния сблъсък, тъй като има възможност да спечели още пет купи до края на сезона. След броени дни кралският клуб се изправя срещу градския съперник Атлетико (Мадрид) в двубой за Суперкупата на Испания, а след това предстои участието в Примера, турнирът за Купата на Краля, Шампионска Лига и Световното клубно първенство.

Реал има 32 титли на Испания срещу 22 за Барса. Каталунците обаче са спечелили 26 Купи на страната срещу 19 за своя съперник. През май столичани триумфираха с 10-ата си купа от Шампионска Лига, а "блаугранас" могат да се похвалят само с четири.

Съотношението в Суперкупите на Стария континент е 4 на 2 в полза на Барса, докато при Интерконтиненталните "белите" водят с 3 на 2.

Изглежда, че в следващите години статистици и анализатори все повече ще обръщат внимание на задочния сблъсък между два от най-великите клубове в историята на футбола.