на живо

"Стършели" ще жилят във Висшата лига

Уотфорд отново е в елита на Англия, Йоканович с основна заслуга

Getty Images/Guliver Photos

Преди дни Уотфорд победи Брайтън с 2:0 и си осигури промоция от Чемпиъншип във Висшата лига на Англия. За последно "стършелите" бяха сред най-добрите на Албиона през 2007 година. Тогава "жълто-черните" започнаха сезона изключително слабо и не успяха да запишат успех до ноември. След това продадоха звездата си Ашли Йънг на Астън Вила за близо 10 милиона паунда и в крайна сметка завършиха на последно място.

Сега по всичко изглежда, че "стършелите" ще се представят далеч по-добре.

Семейство Поцо стои зад успехите на клуба. През 2012 година италианците закупиха Уотфорд от Лоурънс Басини. За три години фамилията инвестира солидни средства в отбора. Голям брой играчи бяха пратени под наем при "стършелите" от Гранада и Удинезе, които също са собственост на семейството.

Първият опит на Уотфорд да влезе в английския елит бе неуспешен. Под ръководството на легендата на Челси Джанфранко Дзола "жълто-черните" стигнаха до финален плейоф, в който бяха победени от Кристал Палас. След Дзола Джузепе Санино водеше тима 8 месеца, но бе уволнен поради неразбирателство с играчите. Замени го Оскар Гарсия, който обаче скоро след това се оттегли от поста си заради здравословни проблеми. Испанският специалист бе сменен от Били Маккинли. Семейство Поцо даде само седмица на бившия шотландски национал и назначи Славиша Йоканович. И правилно ... Бившият наставник на Левски Славиша Йоканович е четвъртият мениджър на "стършелите" този сезон.

Нормално бе феновете на Уотфорд да не приемат добре поредната треньорска рокада.

Сръбският специалист обаче се оказа точният човек за "стършелите". Йоканович  не започна добре престоя си в клуба, записвайки едва 2 победи в първите си 8 мача. Лошият му английски бе основната причина. Назначаването на Дийн Остин за асистент мениджър реши този проблем. "Щабът ми е съставен предимно от чужденци. Трябваше ми англичанин, за да разбират всички инструкциите ми. Комуникацията е ключът към успеха", казва Йоканович след идването на Остин.

Оттогава насам формата на Уотфорд се стабилизира. Отборът разполага с опитен вратар в лицето на Аурелио Гомеш, технични халфове като Алмен Абди, Адлен Гедиура и Бен Уотсън, и взривоопасно нападение. Трой Дийни, Одион Ингало и Матей Видра са отбелязали 56 от 90-те гола на "жълто-черните". Притеснителна е единствено формата на тима срещу отборите от топ 8. Уотфорд е спечелил едва 13 точки от тези 14 срещи. Срещу останалите отбори "стършелите" са безпощадни с по средно 2.4 точки на мач.

"Обичаме да си подаваме по земя и да атакуваме. Трудно е да прилагаш този стил на игра срещу тимове, които играят с дълги подавания и се защитават. В такива случаи срещаме трудности. Мисля, че във Висшата лига ще е различно", обяснява швейцарският плеймейкър на Уотфорд Алмен Абди.

С леко подсилване на защитата "жълто-черните" определено могат да оцелеят в елита и да се задържат там дълго време. Само времето ще покаже докъде могат да стигнат "стършелите", но бъдещето на клуба изглежда светло.