на живо

За втора поредна година Левандовски триумфира с наградата The Best

За първи път носителят на този приз не съвпада с победителя за "Златната топка"

Reuters

За втора поредна година Роберт Левандовски спечели наградата The Best, която се връчва от Световната футболна федерация (ФИФА). За разлика от "Златната топка", в тази класация полският нападател изпревари Лионел Меси и Мохамед Салах.

"Много съм горд да получа тази награда. Трофеят обаче принадлежи на моите съотборници и треньори, затова искам да благодаря на всички около мен", каза Левандовски с директно включване от Мюнхен на церемонията, която се проведе в Цюрих.

През 2021-а Левандовски подобри рекорда на Герд Мюлер за най-много голове в рамките на една календарна година. Той помогна на "Байерн" Мюнхен да спечели титлата в Бундеслигата и световното клубно първенство.

За най-добър треньор беше избран Томас Тухел, който изведе "Челси" до трофея в Шампионската лига и до Суперкупата на Европа.

В идеалния отбор на годината попаднаха Джанлуиджи Донарума (ПСЖ), Давид Алаба ("Реал" Мадрид), Рубен Диаш ("Манчестър Сити"), Леонардо Бонучи ("Ювентус"), Жоржиньо ("Челси"), Н'голо Канте ("Челси"), Кевин Де Бройне ("Манчестър Сити"), Кристиано Роналдо ("Манчестър Юнайтед"), Арлинг Холанд ("Борусия" Дортмунд), Роберт Левандовски ("Байерн" Мюнхен) и Лионел Меси (ПСЖ).

Наградата "Пушкаш" за най-красив гол отиде при Ерик Ламела заради попадението, което отбеляза за "Тотнъм" в дербито срещу "Арсенал". За втора поредна година този приз отива във футболист, който играеше за "шпорите".

Стражът на "Челси" Едуар Менди получи наградата за най-добър вратар.

Специална награда имаше и за Кристиано Роналдо, който подобри рекорда за най-много голове за национален отбор, като има 115 за Португалия. 

Призът за "Феърплей" беше връчен на датския медицински екип, който успя да спаси живота на Кристиан Ериксен, който получи сърдечен арест по време на двубоя от европейското първенство между "червения динамит" и Финландия.

№1 при жените е звездата на "Барселона" Алексия Путеяс, която спечели и "Златната топка".

Дълго време ФИФА участваше в "Златната топка" на "Франс футбол", но от 2016 г. международната федерация се отдели и създаде своя награда. За първи път носителят на наградата The Best не съвпада с победителя в анкетата за "Златната топка".