на живо

За първи път: България домакин на световно по шахмат за хора с нарушено зрение (ВИДЕО)

Първенството на планетата стартира днес в София

За първи път България е домакин на световно първенство за хора със зрителни увреждания. Отборният шампионат по шахмат започна днес. В него участие ще вземат 16 отбора, като България ще бъде представена от два състава, тъй като интересът е голям.

Състезанието ще се проведе в София, а тимовете са разпределени в две групи от по 8 състава. Първите два състава от всеки поток продължават към полуфиналите, като спечелилият едната група ще се изправи срещу втория от другата. Всеки отбор се състои от четирима титуляри. Част от тях са напълно незрящи, а други - слабо виждащи.

Капитанът на "А" националния отбор - Расим Низам, обяви и целта на отбора. Според опитния шахматист България трябва да се цели в топ 5. Низам сподели и надеждата си, че състезателите ни могат да направят чудо на световното първенство по същия начин, по който "шахматистите" на Хърватия достигнаха до финала на Мондиал 2018.

Груповата фаза ще бъде изиграна по системата всеки да играе срещу всеки, а партиите започват от 14 ч. българско време. Всяка среща има максимална продължителност от 90 минути, а ако след определеното време няма победител, се присъжда реми. Полуфиналите са на 29 юли от 14 ч., а финалната среща е на следващия ден от 8 ч..