на живо

За първи път от 124 години: Отмениха маратона в Бостън

Най-старият маратон няма да се проведе заради пандемията от коронавирус

Facebook

Най-старият маратон в света - този в град Бостън в САЩ, няма да се проведе за първи път в своята 124-годишна история. 

Причината е невъзможността на организаторите да осигурят безопасно разстояние между зрителите и спазване на всички мерки за борба с коронавируса. 

През 2020 г. Бостънският маратон трябваше да се проведе на 20 април, но беше отложен за септември. Организаторите обаче отказаха да рискуват. Щатът Масачузетс, където се намира градцй, е един от най-засегнатите от пандемията от коронавирус в САЩ. Регистрираните заразени там са над 94 800, а смъртните случаи са над 6 600.

Всяка година Бостънският маратон привлича близо 1 млн. участници. Зрителите около трасето са 500 000, а в касата на града заради него влизат над 200 млн. долара.

Желаещите да участват през 2020 г. все пак могат да получат медал от най-стария маратон в света, ако успеят да докажат онлайн, че са преминали дистанцията от 42 км и 195 м.

Маратонът в Бостън не е отменян дори по време на Първата и Втората световни войни. През 2013 г. по време на състезанието беше организирана бомбена терористична атака, която отне живота на трима зрители и рани 264 човека.