на живо

За първи път от 50 години: "Канзас сити" спечели "Супербоул"

"Вождовете" постигнаха знаменит обрат в края на мача срещу "Сан Франциско 49ърс" в Маями

Reuters

"Канзас Сити Чийфс" е победителят в 54-ото издание на Супербоул! "Вождовете" надвиха след обрат "Сан Франциско 49ърс" с 31:20 и бяха короновани за шампиони на 100-ния сезон на Националната лига по американски футбол (NFL). 

Най-мащабното спортно събитие отвъд Океана очаквано отново събра милиони пред екраните и хиляди на стадион "Хард рок" в Маями, които станаха свидетели на края на 50-годишното чакане на "Канзас Сити". На 11 януари 1960 г. тимът триумфира за последно в "Супербоул" и от тогава не беше играл в решителния мач за титлата.

Снимка: Reuters

Куотърбекът на шампионите - Патрик Махоумс, беше избран за Най-полезен играч в мача. Той записа 26 успешни от общо 42 паса на 286 ярда. Махоумс подаде за два тъчдауна, имаше два пресечени паса, а освен това и сам реализира тъчдаун за тима си. На 24 години той се превърна в най-младия играч, който е печелил мечтания трофей и е ставал Най-полезен играч.

Един от най-емоционалните след триумфа беше треньорът на "Канзас Сити" - Анди Рийд, който спечели за пръв път в кариерата си шампионски пръстен на 61 години.

Снимка: Reuters

"Вождовете" успяха да наваксат изоставане от 0:3 и да обърнат резултата до 7:3 в своя полза в края на първата четвърт. През втората двата тима показаха атрактивни отигравания и в крайна сметка се стигна до равенство 10:10. 

Роби Гулд и Рахим Мостърт от "Сан Франциско" бяха в основата на добрата трета четвърт за своя тим и за преднината от 10 точки в края ѝ. "Вождовете" обаче не се отказаха! С добра игра в защита и отлични атаки те успяха да стигнат до обрат и да победят. 

Снимка: Reuters

"Никога не загубихме вяра, че можем да спечелим, нито едно от момчетата не наведе глава, когато изоставахме или не спря да се бори", заяви Патрик Махоумс след мача.