на живо

За първи път в историята: Без Меси или Роналдо в топ 3 на УЕФА

Победителят ще бъде обявен на 1 октомври по време на теглене на жребия за груповата фаза на Шампионската лига

uefa.com

Европейската футболна централа (УЕФА) обяви имената на тримата претенденти за наградата за най-добър футболист в Европа през изминалия сезон. Това са Кевин де Бройне от "Манчестър Сити", Роберт Левандовски от "Байерн" Мюнхен и неговият съотборник Мануел Нойер.

За първи път в историята на наградата (тя започна да се връчва след сезон 2010/2011) в челната тройка няма да присъстват Кристиано Роналдо или Лионел Меси.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Именно те двамата са единствените футболисти, печелили приза повече от веднъж. Португалският ас на "Ювентус" има 3 награди (2014 г., 2016 г., 2017 г. ), а Меси - 2 (2011 г., 2015 г.). В останалите години един от двамата (или и двамата) неизменно попада сред тримата най-добри.

След сезон 2019/2020 Меси е на четвърто място в класацията, а Роналдо е чак 10-и.

Снимка: Getty Images

Фаворит за спечелването на трофея е нападателят на "Байерн" Роберт Левандовски. Той успя да вкара 15 гола в Шампионската лига и 34 в Бундеслигата, като тимът му триумфира и в най-силния европейски клубен турнир, и у дома. 

Кевин де Бройне от "Манчестър Сити" впечатли футболните специалисти със своите 20 асистенции във Висшата лига! И заслужено стана Футболист на сезона в едно от най-силните първенства на Стария континент.

Неостаряващият Мануел Нойер продължава да превръща вратата на "Байерн" в непревземаема крепост. 6 мача без допуснат гол в Шампионската лига говорят достатъчно!

Снимка: Reuters

От УЕФА обявиха подреждането от 4-о до 10-о място в класацията след сезон 2019/2020.

4. Лионел Меси ("Барселона") - 53 гласа
4. Неймар ("Пари Сен Жермен") - 53 гласа
6. Томас Мюлер ("Байерн" Мюнхен) - 41 гласа
7. Килиан Мбаре ("Пари Сен Жермен") - 39 гласа
8. Тиаго Алкантра ("Байерн" Мюнхен) - 27 гласа
9. Йосуа Кимих ("Байерн" Мюнхен) - 26 гласа
10. Кристиано Роналдо ("Ювентус") - 25 гласа.

Кой от тримата претенденти ще грабне отличието ще разберем на 1 октомври, когато ще бъде изтеглен и жребият за груповата фаза на Шампионската лига. Церемонията може да гледате пряко по bTV Action от 19:00 ч.

Носителят на наградата за най-добър футболист на Европа се определя след гласуване на треньорите на 80-е отбори, взели участие в груповите фази на Шампионската лига и Лига Европа. Заедно с тях своите предпочитания дават и 55 журналисти - по 1 от страните-членки на УЕФА.