на живо

За първи път в историята: Федерер е най-добре платеният спортист

Въпреки че не е играл от януари, швейцарецът изпревари Роналдо и Меси

За първи път в историята: Федерер е най-добре платеният спортист

Пандемията от COVID-19 предизвика финансова криза, която удари сериозно по клубовете и спортистите. Така за първи път от четири години топ атлетите внесоха по-малко пари в банковите си сметки.

"Форбс" отново направи класация на най-добре печелещите в спорта, а през 2020-а играчите в топ 100 са заработили общо 3.6 милиарда долара. Това е с 9% по-малко спрямо 2019 г. и за първи път от 2016 г. се забелязва спад.

Снимка: Reuters

Първото място в класацията на авторитетното американско списание се заема от тенисиста Роджър Федерер. 39-годишният швейцарец е начело сред спортистите за първи път. Той е спечелил 106 милиона долара преди облагането с данъци, като изпреварва футболистите Кристиано Роналдо и Лионел Меси, които заемаха първите места в три от последните четири години.

Снимка: Reuters

През изминалите 12 месеца двете футболни величия са заработили общо 209 милиона долара, което е с 28 милиона по-малко в сравнение с 2019-а. Намалението се дължи на редуцирането на заплатите в европейските клубове.

Припомняме, че през март първенствата бяха спрени и се подновиха в средата на лятото. Междувременно отбори на ранга на "Барселона" водиха дълги преговори със звездите си и в крайна сметка постигнаха споразумения за намаляване на възнагражденията.

Снимка: Getty Images

Федерер, който се радва може би на най-голямото одобрение в света на спорта, е едва деветият атлет, изкачил се до първото място от 1990 г. насам. Именно това е годината, в която "Форбс" започва да следи колко печелят спортистите.

Снимка: Reuters

Носителят на 20 титли от Големия шлем е и първият тенисист на върха в 30-годишната история на класация. Въпреки че не е излизал на корта в официален мач от януари заради контузия и последвала операция, Маестрото е добавил към банковата си сметка тези над 100 милиона долара благодарение най-вече на спонсорските си договори.

След Роналдо и Меси, на четвъртата позиция е най-скъпият футболист в света Неймар с 95.5 млн. долара.

Снимка: Reuters

Топ 5 се допълва от звездата на НБА - баскетболиста на "ЛА Лейкърс" Леброн Джеймс (88.2 млн. долара).

Иначе в Топ 10 има по трима футболисти и баскетболисти. Най-богатият боксьор е Тайсън Фюри (57 млн. долара), който заема 11-то място. Люис Хамилтън - седемкратният световен шампион във Формула 1, е на 13-а позиция с 54 млн. долара.

Снимка: Reuters

В топ 100 тази година попаднаха атлети от 21 страни, състезаващи се в 10 спорта. И за първи път от 2016 г. има две жени - Наоми Осака и Серина Уилямс, които са съответно 29-а и 33-а. Единствено дами от света на тениса са намирали място сред най-скъпоплатените в спорта.

Най-много са представителите на НБА - 35. Футболистите са 31.