на живо

За пръв път от 1990 г. квалификантка се класира на ¼-финал в Мелбърн

След като отстрани Халеп в първи кръг, китайката Шуай Чжан продължава с убедителното си представяне в Австралия

Getty Images/Guliver Photos

Квалификантката Шуай Чжан се класира за ¼-финалната фаза на Откритото първенство на Австралия по тенис. В четвърти кръг китайката победи поставената под номер 15 в основната схема на турнира – Мадисън Кийс. Американската тенисиска спечели първия сет с 6:3 гейма, но Чжан успя да постигне обрат и така в два поредни сета, с резултат 6:3, 6:3 гейма, завърши срещата в своя полза.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

По този начи Шуай Чжан се превърна в първата квалификантка от 26 години насам, която успява да достигне ¼-финалната фаза на Откритото първенство на Австралия при жените. За последно това стори мексиканката Анхелика Хавалдон през 1990 г.

По пътя си към четвъртфиналите китайката успя да елиминира и световната номер 2 – Симона Халеп. Това се случи още в първи кръг на турнира, като Шуай Чжан се наложи над румънката в 2 сета с резултат 6:4, 6:3.

В битката към полуфинал Шуай Чжан ще се изправи срещу номер 47 в световната ранглиста – Джоана Конта. Родената в Сидни Конта се превърна в първата състезаваща се за Великобритания тенисистка, която през последните 39 години достига до ¼-финалната фаза на турнир от големия шлем.